ФЛАВАМЕД ПРИ КАШЛИЦА 30мг. таблетки 20бр. | FLAVAMED COUGH TABLETS 30mg tablets 20s
Кат. №
8341

Наличност: В наличност

За възрастни и деца над 6 години.

Муколитична терапия при остри и хронични бронхопулмонални заболявания, съпроводени с нарушено образуване и отделяне на мукуса.

чети още
5,74 лв.
Поръчай по телефон 0886 305 000
Описание

Детайли

ИМЕ: Флавамед® таблетки против кашлица 30 mg таблетки
Flavamed® Cough Tablets 30 mg tablets

АКТИВНА СЪСТАВКА: Амброксолов хидрохлорид (аmbroxol hydrochloride)

 

Листовка: информация за потребителя

Прочетете внимателно цялата листовка, преди да започнете да приемате това лекарство, тъй като тя съдържа важна за Вас информация.
Винаги приемайте това лекарство точно както е описано в тази листовка или както Ви е казал Вашия лекар или фармацевт.
Запазете тази листовка. Може да се наложи да я прочетете отново.
Ако се нуждаете от допълнителна информация или съвет, попитайте Вашия фармацевт.
Ако получите някакви нежелани лекарствени реакции, уведомете Вашия лекар или фармацевт. Това включва и всички възможни нежелани реакции, неописани в тази листовка.
Вижте точка 4.
Ако след 4 до 5 дни не се чувствате по-добре или състоянието Ви се влоши, трябва да потърсите лекарска помощ.

Какво съдържа тази листовка

1. Какво представлява Флавамед® таблетки против кашлица и за какво се използва
2. Какво трябва да знаете, преди да приемете Флавамед® таблетки против кашлица
3. Как да приемате Флавамед® таблетки против кашлица
4. Възможни нежелани реакции
5. Как да съхранявате Флавамед® таблетки против кашлица
6. Съдържание на опаковката и допълнителна информация

1. Какво представлява Флавамед® таблетки против кашлица и за какво се използва

Флавамед® таблетки против кашлица е муколитично лекарство (втечнява гъстия бронхиален секрет) при заболявания на дихателните пътища.
Флавамед® таблетки против кашлица е показан за възрастни, юноши и деца над 6 години. Флавамед® таблетки против кашлица се прилага при остри или хронични заболявания на белия дроб и бронхите, съпроводени с образуването на гъст бронхиален секрет (мукус). Флавамед® таблетки против кашлица втечнява гъстия бронхиален секрет и позволява по-лесното му отделяне чрез кашлица.

2. Какво трябвала знаете, преди да приемете Флавамед® таблетки против кашлица

Не приемайте Флавамед® таблетки против кашлица

 • ако сте алергични към амброксолов хидрохлорид или към някоя от другите съставки на това лекарство (вижте точка 6);
 • при деца под 6 години.


Предупреждения и предпазни мерки
Говорете с Вашия лекар или фармацевт, преди да приемете Флавамед® таблетки против кашлица.

 • Ако сте имали много тежки кожни реакции на свръхчувствителност (синдром на Стивънс-Джонсън, синдром на Лайел*).


*Синдром на Стивънс-Джонсън е заболяване с висока температура и обриви по кожата и лигавиците с образуване на мехури. Синдром на Лайел животозастрашаващо състояние, известно още като синдром на попарената кожа. Признак е появата на големи мехури, подобно на изгаряне.

Има съобщения за тежки кожни реакции, свързани с приложението на амброксол.
Ако получите кожен обрив (включително лезии на лигавиците, например на устата, гърлото, носа, очите, гениталиите), спрете употребата на Флавамед® таблетки против кашлица и незабавно се обадете на Вашия лекар.

 • Ако страдате от нарушена бъбречна функция или от тежко чернодробно заболяване. В този случай Флавамед® таблетки против кашлица може да се прилага само с особено внимание (напр. през по-дълги интервали или в намалена доза - консултирайте се с Вашия лекар за това). При тежко нарушена бъбречна функция може да настъпи натрупване на разпадни продукти на активното вещество на Флавамед® таблетки против кашлица;
 • Ако страдате от рядко заболяване на бронхите с повишено образуване на мукус (напр. синдром на неподвижните реснички). Тогава мукусът не може да бъде отделен от белия дроб. В този случай Флавамед® таблетки против кашлица може да се прилага само под лекарско наблюдение;
 • Ако сте имали пептична язвена болест, трябва да се посъветвате с Вашия лекар как да приемате Флавамед® таблетки против кашлица, защото муколитиците могат да раздразнят стомашната лигавица. Консултирайте се с Вашия лекар преди да приемете Флавамед® таблетки против кашлица.


Деца
Флавамед® таблетки против кашлица може да се приема само от деца над 6 години.

Други лекарства Флавамед® таблетки против кашлица
Не са съобщавани клинично значими нежелани взаимодействия с други лекарства.

Бременност, кърмене и фертилитет
Ако сте бременна или кърмите, смятате, че може да сте бременна или планирате бременност, посъветвайте се с Вашия лекар или фармацевт преди употребата на това лекарство.

По време на бременност или кърмене може да приемате Флавамед® таблетки против кашлица само според точните указания на Вашия лекар!

Особено през първия триместър не се препоръчва приложението на Флавамед® таблетки против кашлица.
Установено е, че активното вещество на Флавамед® таблетки против кашлица преминава в кърмата. Употребата на Флавамед® таблетки против кашлица не се препоръчва през периода на кърмене. Проучванията при животни не показват вредни ефекти на амброксол по отношение на фертилитета.

Шофиране и работа с машини
Няма доказателства за ефекта върху шофиране и работа с машини. Не са провеждани проучвания за ефектите върху шофиране и работа с машини.

Флавамед® таблетки против кашлица съдържа лактоза (млечна захар).
Ако Вашият лекар Ви е уведомил, че страдате от непоносимост към някои захари, посъветвайте се с него преди употребата на това лекарство.

3. Как да приемате Флавамед® таблетки против кашлица

Винаги приемайте това лекарство точно както е описано в тази листовка или както Ви е казал Вашият лекар или фармацевт. Ако не сте сигурни в нещо, попитайте Вашия лекар или фармацевт.
Освен ако лекар не Ви е предписал друго, трябва да се имат предвид следните указания за Флавамед® таблетки против кашлица. Моля, спазвайте указанията за приложение, защото в противен случай Флавамед® таблетки против кашлица може да не окаже очаквания ефект.

Препоръчителната доза е:

 • Деца 6-12 години: по ½ таблетка 2-3 пъти дневно (еквивалентно на 2-3 пъти по 15 mg амброксолов хидрохлорид); максимална дневна доза: 1½ таблетки (еквивалентно на 45 mg амброксолов хидрохлорид)
 • Юноши над 12 години и възрастни: по 1 таблетка 3 пъти дневно (еквивалентно на 3 пъти по 30 mg амброксолов хидрохлорид) по време на първите 2 до 3 дни, след което се продължава с 1 таблетка 2 пъти дневно (еквивалентно на 2 пъти по 30 mg амброксолов хидрохлорид); максимална дневна доза: 3 таблетки (еквивалентно на 90 mg амброксолов хидрохлорид).


Забележка:
При възрастни пациенти дневната доза може да бъде увеличена до 2 таблетки 2 пъти дневно.

Начин на приложение
За перорално приложение. Най-добре е Флавамед® таблетки против кашлица да се приемат цели след хранене с обилно количество течност (напр. вода, чай или плодов сок).
Таблетката може да бъде разделена на две равни дози.

Продължителност на приложение
Флавамед® таблетки против кашлица не трябва да се прилага повече от 4-5 дни без консултация с лекар.
Ако оплакванията Ви не се повлияват след 4-5 дневно лечение или дори се влошават, посетете веднага лекар!
Моля, споделете с Вашия лекар или фармацевт, ако имате чувството, че ефектът на Флавамед® таблетки против кашлица е твърде силен или твърде слаб.

Ако сте приели повече от необходимата доза Флавамед® таблетки против кашлица
До момента не са докладвани специфични симптоми на предозиране при хора. Въз основа на случайно предозиране и/или съобщения за лекарски грешки, наблюдаваните симптоми са в съответствие с известните нежелани реакции на амброксолов хидрохлорид при препоръчителните дози и може да изискват симптоматично лечение. Консултирайте се с лекар.

Ако сте пропуснали да приемете Флавамед® таблетки против кашлица
или сте приели много малка доза, вземете лекарството в предписаната доза на следващия прием. Не вземайте двойна доза, за да компенсирате пропуснатата доза.

Ако имате допълнителни въпроси за приложението на този лекарствен продукт, консултирайте се с Вашия лекар или фармацевт!

4. Възможни нежелани реакции

Както всички лекарства, това лекарство може да предизвика нежелани реакции, въпреки че не всеки ги получава.

Чести: (могат да засегнат до 1 на 10 души)

 • гадене

Нечести: (могат да засегнат до 1 на 100 души )

 • стомашна болка, повръщане, диария, коремна болка и диспепсия

Редки: (може да засегнат до 1 на 1000 души)

 • реакции на свръхчувствителност
 • обрив, уртикария

С неизвестна честота: ( от наличните данни не може да бъде направена оценка)

 • анафилактични реакции, включително анафилактичен шок, ангиодем (бързо развиващ се оток на кожата, подкожна тъкан, лигавиците или подлигавничния слой) и пруритус
 • тежки кожни нежелани реакции (включително еритема муфлтиформе, синдром на Стивънс-Джонсън/токсична епидермална некролиза и остра генерализирана екзантемна пустулоза).


Предпазни мерки

Ако забележите, че имате една или повече от гореизброените нежелани реакции, преустановете лечението с Флавамед® таблетки против кашлица веднага.

Съобщаване на нежелани реакции
Ако получите някакви нежелани лекарствени реакции, уведомете Вашия лекар, фармацевт. Това включва и всички възможни нежелани реакции, неописани в тази листовка. Можете също да съобщите нежелани реакции директно чрез националната система за съобщаване:
Изпълнителна агенция по лекарствата
ул."Дамян Груев" № 8
1303 София
тел.:+359 28903417
уебсайт: www.bda.bg

Като съобщавате нежелани реакции, можете да дадете своя принос за получаване на повече информация относно безопасността на това лекарство.

5. Как да съхранявате Флавамед® таблетки против кашлица

Да се съхранява на място, недостъпно за деца.
Не използвайте това лекарство след срока на годност, отбелязан върху блистера и картонената опаковка след “Годен до:”. Срокът на годност отговаря на последния ден от посочения месец.
Да се съхранява под 25° С.
Не изхвърляйте лекарствата в канализацията или в контейнера за домашни отпадъци. Попитайте Вашия фармацевт как да изхвърляте лекарствата, които вече не използвате. Тези мерки ще спомогнат за опазване на околната среда.

6. Съдържание на опаковката и допълнителна информация

Какво съдържа Флавамед® таблетки против кашлица
Активното вещество е: амброксолов хидрохлорид (ambroxol hydrochloride).
Една таблетка съдържа 30 mg амброксолов хидрохлорид.
Другите съставки са: лактоза монохидрат, царевично нишесте, целулоза на прах, кроскармелоза натрий, повидон К 30, магнезиев стеарат.

Как изглежда Флавамед® таблетки против кашлица и какво съдържа опаковката
Бели, кръгли, плоски таблетки със скосени краища и делителна черта от едната страна. Флавамед® таблетки против кашлица е в опаковки по 10, 20 и 50 таблетки.

Не всички видове опаковки могат да бъдат пуснати в продажба.

Притежател на разрешението за употреба и производител
Berlin-Chemie AG (Menarini Group)
Германия

Дата на последно преразглеждане на листовката
Май, 2017 г.

Допълнителна информация

Допълнителна информация

Кратка характеристика: SPI_flavamed-cough-tablets-khp.pdf
Листовка: PI_flavamed-cough-tablets-lp.pdf
Марка Berlin-Chemie AG (Menarini Group)
Производител: Berlin-Chemie AG (Menarini Group)
Страна производител: Германия
ATC Код R05CB06
Активна субстанция Ambroxol
Какво е действието на лекарството Бронхоантисептично действие, Втечнява секрета и улеснява отхрачването
Лекарствена форма на прием: Таблетки
Може ли да се използва от бременни? Изисква се консултация с лекар
Подходящо ли е за деца: Подходящо за деца над 6г.
Прием: Деца 6-12 г.: по 1/2 таблетка 2-3 пъти дневно. Възрастни и деца над 12 г.: по 1 таблетка 3 пъти дневно през първите 2-3 дни, след което се продължава с 1 таблетка 2 пъти дневно.
Мнения

Напишете своето собствено мнение

Ревю за продукта: ФЛАВАМЕД ПРИ КАШЛИЦА 30мг. таблетки 20бр. | FLAVAMED COUGH TABLETS 30mg tablets 20s

Може би ще проявите интерес и към следните продукти