АЛКА-ЗЕЛЦЕР 324мг ефервесцентни таблетки 10бр | ALKA-SELTZER 324mg effervescent talets 10s
Кат. №
8180

Наличност: В наличност

За облекчение на симптомите на главоболие, зъбобол, болки в гърлото, менструални болки, мускулни и ставни болки, болки в гърба, леки артритни болки.

чети още
4,50 лв.
Поръчай по телефон 0886 305 000
Описание

Детайли

ИМЕ: АЛКА ЗЕЛЦЕР* 324 mg ефервесцентни таблетки 
ALKA-SELTZER® 324 nig effervescent tablets

АКТИВНА СЪСТАВКА: Ацетилсалицидова киселина (Acetylsalicylic acid)

 

ЛИСТОВКА: ИНФОРМАЦИЯ ЗА ПОТРЕБИТЕЛЯ

Прочетете внимателно цялата листовка, тъй като тя съдържа важна за Вас информация. Това лекарство се отпуска без лекарско предписание. Въпреки това, за да получите най-добри резултати от лечението, Вие трябва внимателно да спазвате инструкциите за употреба на лекарствения продукт. Запазете тази листовка. Може да се наложи да я прочетете отново. Ако се нуждаете от допълнителна информация или съвет, попитайте Вашия фармацевт. Вие трябва да потърсите лекарска помощ, в случай че Вашите симптоми се влошават или ие се подобряват след 4 дни. Ако някоя от нежеланите лекарствени реакции стане сериозна, или забележите други, неописани в тази листовка нежелани реакции, моля уведомете Вашия лекар или фармацевт.

 

В тази листовка:

1. Какво представлява Алка Зелцер и за какво се използва

2. Преди да използвате Алка Зелцер

3. Как да използвате Алка Зелцер

4. Възможни нежелани реакции

5. Как да съхранявате Алка Зелцер

6. Допълнителна информация

 

1. КАКВО ПРЕДСТАВЛЯВА АЛКА ЗЕЛЦЕР И ЗА КАКВО СЕ ИЗПОЛЗВА

Алка Зелцер е аналгетично, антипиретично и противовъзпалително лекарство (нестероидно 11 роти вовъзпал ител но/а нал гетич но).

Алка Зелцер е показан за облекчение на симптомите при главоболие, зъбобол, болки в гърлото,

менструални болки, болки в мускулите и ставите, болки в гърба, лека артритна болка.

При простуда или грип за симптоматично лечение на болка и повишена телесна температура.

 

2. ПРЕДИ ДА ИЗПОЛЗВАТЕ АЛКА ЗЕЛЦЕР

Не използвайте Алка Зелцер

 • ако сте алергични (свръхчувствителни) към ацетилсалицилова киселина, други салицилати или към някоя от останалите съставки на Алка Зелцер;
 • ако в миналото сте имали астма, предизвикана от приложение на салицилати или субстанции подобно действие, особено нестероидни противовъзпалителни лекарства;
 • ако имате активни язви на стомаха или дванадесетопръстника;
 • ако имате патологично поиншена склонност към кръвоизливи;
 • ако страдате от тежка чернодробна или бъбречна недостатъчност;
 • ако страдате от тежка сърдечна недостатъчност;
 • ако вземате едновременно метотрексат при дози 15 mg или повече седмично (вижте „Употреба на други лекарства");
 • по време на последно тримесечие на бременността (вижте „Бременност и кърмене").


Обърнете специално внимание при употребата на Алка Зелцер

 • ако сте свръхчувствителни към други аналгетици/противовъзпалителни или противоревматични лекарства или други алергенни субстанции;
 • ако се лекувате едновременно с антикоагуланти (вижте „Употреба на други лекарства");
 • имате хронични или повтарящи се оплаквания свързани със стомаха или дванадесетопръстника, или има данни за стомашно-чревни язви в миналото, включително хронична или рецидивираща (повтаряща се) язвена болест, или има данни за кървене от стомашно-чревния тракт в миналото;
 • имате нарушена бъбречна функция или при пациенти с нарушена сърдечпо-съдова циркулация (напр. бъбречно съдово заболяване, конгеетивна сърдечна недостатъчност, хиповолемия, голяма операция, отравяне на кръвта (сепсис) или големи хеморагични събития), тъй като ацетилсалициловата киселина може дапълнително да повиши риска от бъбречно увреждане или остра бъбречна недостатъчност;
 • имате нарушена чернодробна функция.

Ацетилсалицилова киселина не бива да се дава на деца или юноши с фебрилни заболявания, освен ако това не е предписано изрично от лекар и други терапевтични мерки са се оказали неефикасни. Продължително повръщане във връзка с такива заболявания може да бъде признак за синдрома па Рей. Това е една много рядка, потенциално фатална болест, която изисква незабавно медицинско наблюдение и лечение.

Ацетилсалициловата киселина може да провокира появата на бронхиални спазми и да предизвика астматични пристъпи или други реакции на свръхчувствителност. Рискови фактори са налична бронхиална астма, сепна хрема, полипи в носа или хронична дихателна недостатъчност. Това се отнася и за пациенти с алергични реакции (напр. кожни реакции, сърбеж, уртикария) към други субстанции.

Вследствие на потискащия си ефект върху слепването на тромбоцитите, ацетилсалициловата киселина може да доведе до тенденция за повишено кървене по време и след хирургична интервенция (вкл. малки операции, напр. екстракции на зъб).

В ниски дози ацетилсалициловата киселина може да намали отделянето на пикочна киселина. Това може да причини пристъп от подагра при предразположени пациенти.

При пациенти, страдащи от тежък глюкозо-6-фосфат дехидрогеназен дефицит (G6PD), ацетилсалициловата киселина може да предизвика разкъсване на червените кръвни клетки -еритроцити, и освобождаване на съдържащия се в тях хемоглобин в околните течности (хемолиза) или невъзможност костния мозък да компенсира загубата на еритроцити (хемолитичиа анемия). Фактори, които могат да увеличат риска от хемолиза са напр. високи дози, треска или остри инфекции.

 

Употреба на други лекарства

Моля информирайте Вашия лекар или фармацевт, ако приемате или наскоро сте приемали други лекарства, включително и такива, отпускани без рецепта.

Ефектите на лекарствата или групите от вещества, представени по-долу, могат да бъдат повлияни от едновременното лечение с Алка Зелцер.

Алка Зелцер засилва ефектите, изразяващи се в повишен риск от нежелани peакции, на:

 • метотрексат (лекарство за лечение на злокачествени заболявания и ревматоиден артрит);
 • антикоагуланти (лекарства, повлияващи кръвосъсирването) (напр. производните на куркумина и хепарина);
 • лекарства, съдържащи кортизои или кортизон-подобни вещества (с изключение на продуктите, които се прилагат локално или хидрокортизон, използван за заместващо лечение при Адисонова болест), лекарства за лечение на депресия (селективни инхибитори на обратното захващане на серотонина) или алкохолна консумация повишават риска от стомашно-чревни язви или кръвоизливи;
 • отделна група аналгетични и противовъзпалителни лекарства (нсстероидни противовъзпалителни продукти);
 • дигоксин (лекарство за лечение на сърдечна недостатъчност);
 • някои лекарства, понижаващи кръвната захар (напр. инсулин, сулфанилурейни средства);
 • валпроева киселина (лекарство за лечение на епилепсия).


Алка Зелцер отслабва действието на:

 • някои лекарства, които повишават отделянето на урината (антагонистите на алдостерона и диуретиците с продължително действие);
 • лекарства, които понижават кръвното налягане;
 • лекарства за подагра, които засилват отделянето на пикочна киселина (напр. пробенецид, бензбромарон).

 

Употреба на Алка Зелцер с храни и напитки

Доколкото е възможно, по време на лечение с Алка Зелцер трябва да се избягва употребата на алкохол.

 

Бременност и кърмене

Посъветвайте се с Вашия лекар или фармацевт преди употребата на което и да е лекарство. Бременност

Алка Зелцер не трябва да се използва по време на първо и второ тримесечие на бременността, освен ако не е абсолютно необходимо. Ако лекарствени продукти, съдържащи ацетилсалицилова киселина се използват от жена, опитваща се да забременее, или по време на първо и второ тримесечие на бременността, дозата трябва да е възможно най-ниска и продължителността на лечение да е възможно най-кратка.

Алка Зелцер не трябва да се взема през последните три месеца на бременността, поради повишения риск от усложнения за майката и детето по време на раждане.

 

Кърмене

Малки количества от лекарственото вещество ацетилсалицилова киселина и нейните метаболити преминават в кърмата. Тъй като досега не са наблюдавани нежелани реакции при новородени, не е необходимо да се прекъсва кърменето при краткотрайно използване на препоръчаните дози. При редовен прием или прием на високи дози следва да се обмисли своевременно прекратяване на кърменето.

 

Шофиране и работа с машини

Не са наблюдавани ефекти върху способността за шофиране и работа с машини. Важна информации относно никои от съставките на Алка Зелцер

Този лекарствен продукт съдържа 477 mg натрий. Това трябва да се има предвид при пациенти на диета с контролиран прием на натрий.

Натриевият бензоат, съдържащ се в това лекарство, може да причини реакции на свръхчувствителност, като възпаление на кожата и лигавицата при предразположени пациенти.

 

3. КАК ДА ИЗПОЛЗВАТЕ АЛКА ЗЕЛЦЕР

Винаги използвайте Алка Зелцер точно както Ви е казал Вашият лекар или фармацевт. Ако не сте сигурни в нещо, попитайте Вашия лекар или фармацевт.

 

Начин на приложение

За перорална употреба.

Ефервесцентнпте таблетки се разтварят във вода преди да се приемат. Да не се взема Алка Зелцер на празен стомах.

Обичайната доза за възрастни и деца на възраст над 12 години е: 1-3 ефервесцентни таблетки (500-1000 mg ацетилсапицилова киселина) като еднократна доза, която при необходимост може да се повтаря на интервали от 4-8 часа. Не трябва да се превишава максималната дневна доза от 12 ефервесцентни таблетки (4 g ацетипсалицилова киселина).

Деца:

Препоръчваната дневна доза на ацетилсапицилова га киселина за деца е 60 mg/kg телесно тегло, която се дава на 4 до 6 дози, т.е. около 15 mg/kg на всеки 6 часа или 10 nig/kg на всеки 4 часа. Този лекарствен продукт не трябва да се прилага при пациенти под 12 годишна възраст, освен по изрично лекарско предписание.

Да не се приема Алка Зелцер по-дълго от 4 дни, без консултация с лекар или дентален лекар. Ако сте приели повече от необходимата доза Алка Зелтцер

Световъртеж и шум в ушите, особено при деца и пациенти в старческа възраст, могат да са симптоми на сериозно отравяне. Необходимо е да уведомите Вашия лекуващ лекар, ако се съмнявате за предозиране на Алка Зелцер. Той ше назначи необходимите мерки в зависимост от тежестта на интоксикацията.

Ако имате някакви допълнителни въпроси, свързани с употребата на този продукт, моля попитайте Вашия лекар или фармацевт.

 

4. ВЪЗМОЖНИ НЕЖЕЛАНИ РЕАКЦИИ

Както всички лекарства, Алка Зелцер може да предизвика нежелани реакции, въпреки че не всеки ги получава.

Следната честота се използва за оценка честотата на нежеланите реакции: много чести (повече от I на всеки 10 пациенти); чести (повече от 1 на всеки 100 пациенти); не редки (повече от 1 на всеки 1 000 пациенти); редки (повече от 1 на всеки 10 000 пациенти); много редки (1 или няколко пациента на 10 000 пациенти, включително изолирани случаи)

Стомашно-чревни нарушения:

 • Чести: коремна болка, стомашно-чревна болка.
 • Редки: стомашно-чревно възпаление, стомашно-чревна язва
 • Много редки: стомашно-чревно кървене и перфорация

Чернодробни нарушения

 • Много редки: нарушение на чернодробната функция (повишение на трансаминазите).

Нарушения на дихателната система:

 • Чести: задух
 • Редки: хрема (ринит), запушване на носа (назална конгеетия)

Нарушения на нервната система:

 • Виене на свят и шум в ушите, които обикновено се дължат на предозиране.

Сърдечни нарушения:

 • Много редки: нарушения в сърдечната функция

Нарушения на кръвта и лимфната система:

 • Чести: кървене (периоперативна хеморагия, хсматоми, епистаксис, кървене в пикочо-половите пътища, кървене на венците).
 • Много редки: стомашно-чревно кървене, мозъчен кръвоизлив

Кървенето може да доведе до остра и хронична постхеморагична анемия/желязо-дефицитна анемия (дължаща сс например на прикрито кървене).

Нарушения на кожата и подкожната тъкан:

 • Редки: обрив, уртикария, сърбеж.

Нарушения на имунната система:

 • Много редки: анафилактични реакции, оток на лицето, езика и гърлото (едем на Квинкс), анафилактичен шок.

При признаци на свръхчувствителност трябва да прекратите употребата на Алка Зелцер.

Ако изпражненията Ви са черни (катранени изпражнения, признак за сериозно кървене в стомаха), незабавно информирайте Вашия лекар.

Хемолиза и хемолитична анемия са докладвани при пациенти с тежък глюкозо-6-фосфат дехидрогеназен дефицит (G6PD).

Бъбречно увреждане и остра бъбречна недостатъчност са докладвани също така.

Ако някоя от нежеланите лекарствени реакции стане сериозна или забележите други, неописани в тази листовка нежелани реакции, прекратете употребата на Алка Зелцер и уведомете Вашия лекар или фармацевт.

 

5. КАК ДА СЪХРАНЯВАТЕ АЛКА ЗЕЛЦЕР

Съхранявайте на място, недостъпно за деца.

Не използвайте Алка Зелцер след срока на годност, отбелязан върху етикета и картонената опаковка. Срокът на годност отговаря на последния ден от посочения месец.

Да се съхранява под 25 °С.

Лекарствата не трябва да се изхвърлят в канализацията или в контейнера за домашни отпадъци. Попитайте Вашия фармацевт как да унищожите ненужните Ви лекарства. Тези мерки ще спомогнат за опазване на околната среда.

 

6. ДОПЪЛНИТЕЛНА ИНФОРМАЦИЯ

Какво съдържа Алка Зелцер

Активното вещество е: ацетилсалицилова киселина (acetylsalicylic acicf). Една ефервесцентна таблетка съдържа 324 nig ацетилсалицилова киселина.

Другите съставки са: лимонена киселина безводна, натриев бикарбонат, повидон 25, диметикои, калциев силикат, докузат натрий, натриев бензоат, захарин натрий, аромати. Една ефервесцентна таблетка съдържа 477 nig натрий.

Как изглежда Алка Зелцер и какво съдържа опаковката

Алка Зелцер се предлага в опаковки, съдържащи 10 или 20 ефервесцентни таблетки.

Не всички видове опаковки могат да бъдат пуснати в продажба.

Притежател на разрешението за употреба и производител

Притежател на разрешението за употреба

Байер България ЕООД

ул. Резбарска № 5, 1510 София

България

Производител

Bayer Bitterfeld GmbH, Германия

Допълнителна информация

Допълнителна информация

Марка Bayer Bitterfeld GmbH
Производител: Bayer Bitterfeld GmbH
Страна производител: Германия
ATC Код N02BA01
Активна субстанция Acetylsalicyic acid
Какво е действието на лекарството Зъбобол, Лечение на остра до умерена болка, Менструални болки, Облекчава болки в мускулите и ставите, Облекчава симптомите на настинка и грип, Облекчава слаби мускулно-скелетни болки, Повлиява умерена до силно изразена болка от различен произход., Понижава висока температура.
Лекарствена форма на прием: Таблетки – ефервесцентни таблетки
Подходящо ли е за деца: Подходящо за подрастващи над 12г.
Подходящ ли е за диабетици: Да
Прием: Обичайната доза за възрастни и деца на възраст над 12 години е: 1-3 ефервесцентни таблетки (500-1000 mg ацетилсапицилова киселина) като еднократна доза, която при необходимост може да се повтаря на интервали от 4-8 часа.
Кратка характеристика: SPI__ALKA-SELTZER_324mg_effervescent_talets.pdf
Листовка: PI__ALKA-SELTZER_324mg_effervescent_talets.pdf
Мнения

Напишете своето собствено мнение

Ревю за продукта: АЛКА-ЗЕЛЦЕР 324мг ефервесцентни таблетки 10бр | ALKA-SELTZER 324mg effervescent talets 10s

Може би ще проявите интерес и към следните продукти