Напитки

Какао или на латински Cacao [kaˈkaʊ] са наричани семената на какаовото дърво (какаови зърна) или направения от тях прах. Какаото е един важен продукт за експорт на много развиващи се страни и служи във втечнена форма за направата на шоколада. Какао се нарича и питието приготвено от какаов прах, мляко и захар. Думата какао идва от езикът на Ацтеките – Науатъл. Произходът е от тамошната дума cacahuatl, което значи какаово зърно и от там е произлязло испанското cacao.

Кафѐ се нарича варена напитка, приготвяна от изпечените и смлени семена на някои видове кафеено дърво, отглеждани в повече от 70 страни по света.
Суровото кафе на зърна е една от най-важните за международната търговия селскостопански стоки. Кафето има голямо стопанско значение в световен мащаб, като през 2004 година е най-важният селскостопански износен продукт за 12 държави, а през 2005 година е 7-ият по стойност селскостопански износен продукт в света.
Смята се, че тонизиращият ефект на семената на кафееното дърво е открит в Йемен и североизточните части на Етиопия, след което то започва да се отглежда в Арабския свят. Най-старото достоверно сведение за пиене на кафе е от средата на 15 век и се отнася за суфийските общности в Йемен. От мюсюлманските страни се разпространява към Италия, а след това към останалата част от Европа и към Америка.

Част от воденето на здравословен живот е оптималната двигателната активност. Хората, изразходващи много енергия се нуждаят от ефективни източници, за да си я набавят. Ето с какво може да ни бъде полезна кокосовата вода в това отношение.

Кокосовата вода се характеризира с ниско калорийно съдържание и с естествена липса на холестерол и мазнини. За сметка на това тя съдържа повече калий от четири банана, а хидратиращите й качества са само част от полезните й характеристики. Тази вода е предпочитана от атлетите и помага в случаи на махмурлук, рак и бъбречни камъни.

Растителното мляко става все по-популярна и предпочитана алтернатива на традиционното краве мляко. Ето и какво трябва да знаеш за различните видове растителни напитки, техните предимства за здравето и как точно да ги употребяваш.

Както говори името му, растителното мляко е добито от различни видове растителни източници – като семена, ядки, ориз. Най-популярни и често срещани са млеката, произведеи от бадеми, лешници, коноп, кашу, соя, кокос, ориз и овес.

Всички те могат да бъдат приготвени в домашни условия, но ако предпочиташ да си купиш готово растително мляко, внимавай за съставките на етикета – много от тях са с големи количества добавена захар, консерванти или стабилизатори. Избери такова, в чийто състав няма добавена бяла захар, а вместо това съдържа брашно от рожков или друг естествен подсладител.

Чаят (от китайски: 茶) е безалкохолна напитка, получена чрез сваряване или запарване на обработени и ферментирали листа от чаен храст (Camellia sinensis). Той е най-консумираната напитка в света след водата. Чаят има освежаващ, леко горчив и тръпчив вкус.

Съществуват 6 основни разновидности на чая – бял, жълт, зелен, улонг (улун), черен и пу-ер. От тях най-разпространени са белият, зеленият, улонг и черният чай. Всички разновидности се получават от едно и също растение и основната разлика между сортовете е в начина на обработката на листата. В случая с белия чай има особености и в отглеждането на растението.

Чай се нарича също напитката (отварата), приготвена от различни части на други растения (цветове, листа, плодове, напр. липов чай). Напитката се нарича билков чай, когато растението има лечебни свойства.

Нови продукти