Каква е разликата между лекарствата срещу холестерол като фибринова киселина и статините?

12.07.2020

Секвестрантите на жлъчната киселина (йонно-обменни смоли, които свървзат жлъчните соли) като холестирамин и колестипол, също понижават LDL. Те могат да се използват самостоятелно или в комбинация със статини.
 
Витамин В3, наричан още ниацин и никотинова киселина, понякога се препоръчва за понижаване на LDL и триглицеридите. В допълнение на това, той повишава нивата на HDL. Дозите които се използват в този случай са доста по-големи от тези, които можете да си набавите чрез ежедневен прием на мултивитамини, например. По тази причина лекарят Ви трябва да Ви предпише съответните по-високи дози, например Ниаспан.
 
Ниацинът може да предизвика флъш. Това е реакция на зачервяване на лицето и други части на тялото (подобно на изчервяване). Много хора смятат този страничен ефект за особено неприятен. Ниски дози аспирин могат да помогнат за предотвратяването на този феномен. Все пак е препоръчително да обсъдите с лекаря си дали подобно лечение е подходящо за Вас.
 
Производните на фибриновата киселина, наричани още фибрати, например гемфиброзил (Иполипид), се изписват за лечение на високи нива на триглицериди и ниски нива на високо-плътностен холестерол. В по-малка степен те понижават и нивата на ниско-плътностния холестерол.
 
Селективните инхибитори на абсорбцията на холестерол, като например Езетроп (езетимиб), намаляват абсорбцията на холестерол в червата. Обикновено се използва в комбинация със статин за намаляване на нивата на LDL.
 
Въпреки че статините са най-ефективните лекарства за борба с високия холестерол, те не са подходящи за всеки. Всички лекарства имат своите предимства и списък от възможни странични реакции.

Обратно към всички често задавани въпроси