Продукти срещу акне

09.07.2020

Контролът на акнето е продължителен процес. Преди да се започне лечение на акне с лекарства е важно да се опитат предпазни мерки срещу появата му. Това включва измиване на лицето с топла вода и мек, неовлажняващ сапун два пъти на ден. В допълнение, за момичета е важно на принципа проба – грешка да си подбират грим, който не влошава акнето. Безмаслена, водноразтворима или минерална козметика може да се окаже добра изходна точка.
 
Лекарства без рецепта
 
В добавка към ежедневното почистване, продукти за локално приложение съдържащи бензоил пероксид са сред най-ефективните медикаменти срещу акне достъпни без рецепта и са добър избор за начало на терапията. Възможно е да минат няколко седмици до появата на видим ефект. По тази причина лечението не бива да бъде отхвърляно, ако резултатите не се появят веднага. Съществуват такива продукти с концентрация от 2,5% до 10%  под формата на лосиони, гелове и кремове. (Съществуват продукти с бензоил пероксид, които са достъпни и с рецепта.)
 
Общите инструкции за тези продукти гласят, че засегнатата област трябва да се почисти с немедицински сапун и да се подсуши преди продуктът да бъде нанесен на тънък слой върху нея веднъж или два пъти на ден. Понеже някои хора са алергични към бензоил пероксид, при първо приложение нанасянето на продукта трябва да бъде ограничено до отделна област, за да се установи, дали ще настъпи алергична реакция. Бензоил пероксидът може да избели коса и тъкани, включителни чаршафи, кърпи и дрехи, затова трябва да се внимава при приложението му. 
 
Други често срещани активни съставки в препаратите без рецепта са салицилова киселина, сяра и резорцинол. Всяко от тези средства действа по малко по-различен начин, затова много от тези продукти се комбинират за подобряване на контрола над акнето.
 
Лекарства с рецепта
 
Някои хора не се повлияват от лекарствата без рецепта и решават да посетят семейния си лекар или дерматолог. Голям брой медикаменти, които са достъпни за локално или орално приложение, и, които са по-мощни от споменатите медикаментит, са достъпни с рецепта. Както всяко мощно лекарство тези средства трябва да се прилагат само след консултация с лекар и под негово наблюдение. Често предписвани средства срещу акне включват такива с по-висока концентрация на бензоил преоксид, ретиноиди за локално приложение (медикаменти производни на витамин А) и локални или орални антибиотици. 

Обратно към всички често задавани въпроси