Взаимодействие с антибиотици. Антибиотиците намаляват ли ефективността на таблетките за предпазване от бременност?

19.09.2020

Антибиотиците приемани през устата могат да намалят ефективността на таблетките за предпазване от забременяване (орални контрацептиви съдържащи естроген). Това се дължи на факта, че оралният антибиотик убива не само бактерииите, които причиняват симптомите на болестта, но и нормалните бактерии, които живеят в стомаха и червата (нормална флора), които са отговорни за активирането на противозачатъчната таблетка. В резултат на това оралният контрацептив може да бъде по-малко ефективен от обикновено. Зацапване или кървене извън периода на менструация, може да бъде първи белег на това, че антибиотикът влияе на противозачатъчното средство и ефективността на последното е понижена. 
 
Сред антибиотиците, които доказано променят ефективността на противозачатъчните таблетки, са рифампицин (Тубоцин), а в по-малка степен и пеницилин, амоксицилин, ампицилин, сулфаметоксазол/триметоприм (Бисептол, Тримезол), тетрациклин, миноциклин, метронидазол (Флажил, Арилин) и др. 
 
Топикалните антибиотици, т.е. антибиотиците, които се нанасят по повърхността на кожата под формата на гелове, лосиони и др., се абсорбират в кръвообръщението само в незначителна степен и по тази причина не убиват нормалната флора в стомашно-чревния тракт. По тази причина оралните антибиотици не би трябвало да могат да повлияят на ефективността на таблетките за предпазване от бременност.
 
Допълнителни методи за предпазване от забременяване при прием на антибиотици
 
Случаи на неуспех на противозачатъчните таблетки свързани с антибиотици приемани през устата са докладвани, но не са детайлно документирани. За да помогнат на жените да се предпазят от забременяване докато приемат антибиотици, лекарите обикновено им препоръчват да използват и кондом или спермициден гел като допълнително средство за защита, докато приемат антибиотик и поне още седмица след това. Ако приемате едновременно антибиотик и таблетки за предпазване от забременяване, е най-добре да се консултирате с лекаря си колко дълго е препоръчително да използвате допълнителни педпазни методи.

Обратно към всички често задавани въпроси