Терапии подходящи за ревматоиден артрит. Какви алтернативни методи съществуват за лечение на ревматоиден артрит?

03.07.2020

Лекарствата с рецепта обикновено са лечение на първи избор. Въпреки това някои хора с ревматоиден артрит са изпробвали алтернативни терапии, например различни добавки, за да намалят симптомите на артрита. Такива са омега-3-мастните киселини (рибено масло) и гама-линоленова киселина. Допълнителни растителни добавки могат да бъдат и  валериан, джинджифил, куркумин, лайкучка и др.
 
Лекарства без рецепта за лечение на ревматоиден артрит
 
Лекарства без рецепта като аспирин, ибупрофен (Нурофен, Ибудолор и др.) и напроксен (Напроксен, Налгезин и др.) могат да помогнат за успокояването на болките при ревматоиден артрит и често са първото средство на избор. По-високи дози от тези лекарства могат да бъдат полезни за редуциране на възпалението. Кремове и лосиони съдържащи капсаицин могат да помогнат за успокояването на болките при някои хора. Тези продукти се втриват върху засегнатите стави три до четири пъти на ден. Кремовете с капсаицин обикновено не са така ефективни, както оралните лекарства.
 
Други алтернативни терапии за ревматоиден артрит
 
Програми включващи алтернативни терапии за лечение на ревматоиден артрит като масажи, тай-чи, медитация и акупунктура в комбинация с традиционното лечение също могат да се окажат от полза за някои хора с ревматоиден артрит. Някои от тези терапии за ревматоиден артрит не са добре проучени и твърде малко се знае за тяхната ефективност, странични реакции и лекарствени взаимодействия. Важно е да обсъдите всяка от тези терапии с лекаря си, ако имате намерение да я изпробвате. 

Обратно към всички често задавани въпроси