Безплатна доставка при поръчка над 70лв. (до 1кг.)
Кошница (0) 0,00 лв.

Каква вреда може да има недостигът на витамини? Помислете за това: В течение на два месеца 62-годишен мъж усещал изтръпване и "иглички" в ръцете си, имал проблеми с походката, ужасни болки в ставите, започнал да пожълтява и постепенно усещането за недостиг на въздух се засилило. Причината се оказала липсата на витамин В12 в кръвта му, според доклад на Масачузетската болница, САЩ. Състоянието му е можело да бъде и по-лошо, ако недостигът на витамин B12 не е бил открит навреме и пациентът не е бил лекуван. Можело е да страда от дълбока депресия, параноя и халюцинации, загуба на паметта, липса на концентрация, загуба на мирис и вкус и др.


КАКВА Е РОЛЯТА НА ВИТАМИН B12 ЗА ОРГАНИЗМА?

Недостигът на витамин Б12 в организма може да доведе до сериозни неврологични проблеми и кръвни заболявания.

Човешкото тяло има нужда от витамин В12, за да произвежда червени кръвни клетки, нерви, ДНК и да изпълнява други функции. Средно възрастен човек трябва да получи 2,4 микрограма от витамина на ден, за да поддържа функциите на тялото си в добро състояние. Подобно на повечето витамини, В12 не може да се синтезира сам от организма. Вместо това, той трябва да се приеме с храна или с хранителни добавки.

 

И точно в това е проблемът: Някои хора не консумират достатъчно храни, богати на витамин В12, за да отговори на нуждите им. Други не могат да абсорбират достатъчно количество от витамина, без значение колко и какви храни приемат. Така се оказва, че недостигът на витамин В12 е относително често срещан, особено сред по-възрастните хора. Проведен експеримент установява, че 3,2% от населението на възраст над 50 години има сериозно ниско ниво B12, а до 20% от хората могат да имат граничен дефицит.

 

А ВИЕ ИЗЛОЖЕНИ ЛИ СТЕ НА РИСК?

Има много причини за недостиг на витамин В12. Изненадващо, две от тези причини често се предприемат от хората за подобряване на здравето - вегетарианска диета и операция за отслабване.

 

Растенията не произвеждат витамин В12. Единствените храни, които го доставят, са месо, яйца, птиче месо, млечни продукти, както и други животински храни. В този смисъл, строгите вегетарианци са изложени на висок риск от развитие на дефицит на витамин В12, ако те не консумират храни, които са били обогатени с витамина или не приемат B12 под формата на хранителна добавка. От друга страна, хората, които имат поставен пръстен за намаляване обема на стомаха или са били подложени на друга форма на операция за отслабване, е по-вероятно да са с ниско съдържание на витамин В12 в кръвта, тъй като операцията пречи на способността на организма да извлече витамин B12 от храната.

 

Заболявания, които пречат на усвояването на храната, като целиакия (цьолиакия) или болест на Крон, също могат да доведат до проблеми с витамин B12, тъй като лекарствата, които са често предписвани, намаляват киселинността в стомаха. А наличието на киселина, е условие за абсорбиране на B12. Такова състояние е по-вероятно да се случи при по-възрастните хора, тъй като при тях производството на стомашни киселини намалява с увеличаване на годините.

 

КАК ДА РАЗПОЗНАЕМ ДЕФИЦИТА НА ВИТАМИН Б12?

Недостигът на витамин В12 може да се развива бавно, което води до постепенна проява на различни симптоми, които могат да се увеличават с течение на времето. Но при някои хора липсата на витамина може да се усети сравнително бързо. Като се има предвид големият набор от симптоми, които се появяват при дефицит на витамин B12, състоянието на пациента може да бъде пренебрегнато или се обърка с друго заболяване. Симптомите могат да включват: Vitamin B12

 

- странни усещания, изтръпване на ръцете, краката и/или ходилата

- затруднено ходене (зашеметяващо, проблеми с равновесието)

- анемия

- оток, възпаление на езика

- пожълтяване на кожата (жълтеница)

- затруднено мислене и разсъждение (познавателни затруднения), или загуба на паметта

- параноя или халюцинации

- слабост

- умора

 

Имайте предвид, че макар и един опитен лекар да е в състояние да открие недостига на витамин В12 с по-обстоен преглед, то е необходимо изследване на кръвта, за да бъде потвърдено състоянието на пациента.

 

Ранното откриване и лечение е изключително важно. Ако пациентът не се лекува, недостигът на витамин B12 в организма му може да доведе до сериозни неврологични проблеми и кръвни заболявания.

 

БЪДЕТЕ Б-АКТИВНИ!

Добра идея е да се обърнете към Вашия лекар и да направите изследване за нивата на витамин В12, ако:

 

- сте над 50-годишна възраст

- вземате инхибитор на протонната помпа (като Nexium) или Н2 блокери (Zantac)

- приемате метформин (лекарство против диабет)

- сте строг вегетарианец

- сте претърпели операция за отслабване, или имате заболяване, което пречи на усвояването на храната

 

Сериозният недостиг на витамин В12 може да се коригира по два начина: седмични вливания на витамин В12 (най-често под формата на инжекции) или ежедневен прием на хранителни добавки с висока доза витамин B12. Средният дефицит на B12 може да бъде поправен с прием на стандартни мултивитамини, съдържащи B12.

 

При много хора недостигът на витамин В12 може да бъде предотвратен. Ако сте вегетарианец или строг веган, за Вас е изключително важно да консумирате хляб и зърнени храни, които са били обогатени с витамин В12, или ежедневно да приемате хранителни добавки. В случай че сте на възраст над 50 години, е почти задължително да приемате добавки с витамин B12, тъй като организмът Ви вече не може да извлече необходимото количество от храната.

 

ВИТАМИН Б12 НЕ Е ЛЕКАРСТВО!

Виртуалното пространство е пълно със статии, обещаващи, че използването на витамин В12 ще предотврати болестта на Алцхаймер, болест на сърцето, както и други хронични заболявания, ще излекува безплодието, умората, екземите, както и още много дълъг списък от други здравословни проблеми. Повечето от тези твърдения са базирани на лоши или неправилни доказателства.

 

Вземете например заболяванет болестта на Алцхаймер. Въпреки, че има връзка между ниските нива на витамин В12 и когнитивния упадък, проведените клинични проучвания с B12 не са показали подобрение на когнитивната функция, дори и при прием на дози с концентрация от по-висока от 1000 микрограма витамин.

 

Ето защо на този етап Ви съветваме да не използвате витамин B12 като лекарство, а да се концентрирате върху ограничаване на неговия дефицит в организма Ви, като приемате ежедневно качествени хранителни добавки и мултивитамини.

 

Quality Resources of Vitamin B12