Безплатна доставка при поръчка над 70лв. (до 1кг.)
Кошница (0) 0,00 лв.

Кисело мляко – Както добре знаем домашното кисело мляко е най-добрият естествен източник на пробиотици. Проучванията показват, че то може да облекчи лактозната нетолерантност, но също и проблеми като газове, диария и други храносмилателни проблеми.

Кисело зеле – Отново – домашни или кепшко, но непастьоризирано, защото пастьоризацията убива бактериите без значение дали са добри или лоши. Тази кисело-солена храна е заредена също и с голямо количество имуностимулиращи витамини.

Сирене и меки кашкавали – Въпреки че пробиотиците са добри за храносмилането, не всички бактерии могат да преживеят пътешествието през стомаха. Проучваният поакзват, че щамовете бактерии в сиренето и меките кашкавали като Гауда, например, са особено пригодени за целта.

Въпреки че пробиотиците са добри за храносмилането, не всички бактерии могат да преживеят пътешествието през стомаха.

Кефир – Това е ферментирала напитка подобно на киселото мляко, но с пенлив и кремообразен състав. И също като киселото мляко е отличен натурален източник на пробиотици.

Кисели краставички – Уви, не става дума за традиционните у нас консервирани кисели краставички с оцет и сол. Става дума за кисели краставички консервирани само със сол и вода, които не са преминали термична обработка.

Пробиотици – Разбира се, в съвременния свят почти всичко полезни съществува и под формата на капсули и таблетки. Можете да се консултирате с Вашия лекар или фармацевт кои пробиотици са най-подходящи за Вас.

И за финал – каква е разликата между пробиотик и пребиотик? Докато пробиотиците съдържат бактерии, които колонизират червата и осигуряват полза за целия организъм, пребиотиците са вещества, които „хранят“ споменатите бактерии и/или стимулират тяхното развитие. Те мгоат да бъдат ефективни и без да приемате антибиотик, защото стимулират развитието на добрите бактерии, които вече са в червата. Голямо количество пребиотици има в аспарагуса, бананите, зърнените закуски, червеното вино, меда и др.