Безплатна доставка при поръчка над 70лв. (до 1кг.)
Кошница (0) 0,00 лв.
Ако прибавим и банани или ягоди към диетата си, си осигуряваме още половин грам.

Всички добре знаем, че е лесно да си навредим като повишим холестерола си с помощта на нездравословна диета. Но даваме ли си сметка колко много можем да си помогнем като я коригираме? Някои храни понижаващи холестерола доставят солидна доза разтворими фибри, които свързват холестерола и неговите прекурсори в храносмилателната система и ги пренасят извън тялото ни като не им позволяват да навлязат в кръвообращението. Други ни набавят полиненаситени мастни киселини, които директно понижават „лошия“ холестерол. А трети, съдържащи растителни стероли и станоли поддържат пречат на тялото да абсорбира холестерола. Ето 5 храни, които могат да са Ви полезни в борбата с високия холестерол:

  1. Пълнозърнести храни. Лесен начин да започнем борбата с холестерола е като заменим храните от бяло брашно с пълнозърнести такива – хляб, зърнени закуски и др. Една порция ни набавя 1-2 грама разтворими фибри. Ако прибавим и банани или ягоди към диетата си, си осигуряваме още половин грам.
  2. Варива. Тази група храни са особено богати на разтворими фибри. Освен това храносмилателната система се нуждае от повече време, за да ги обработи, което означава, че ще се чувствате сити по-дълго време. Храните от тази група представляват огромно многообразие: боб, леща, грах и много други.
  3. Ядки. Огромен обем проучвания демонстрират безбройни ползи от консумацията на ядки – бадеми, лешници, орехи, фъстъци и т.н. Консумацията на едва 60 грама ядки дневно може леко да понижи „лошия“ холестерол с около 5%. Освен това ядките съдържат други нутриенти, които предпазват сърцето по други механизми.
  4. Храни обогатени на стероли и станоли. Тези вещества се извличат от растителните гуми и потискат способността на тялото да абсорбира холестерола. Компаниите ги добавят към хранителни продукти вариращи от маргарин до портокалов сок и шоколад. Те са достъпни и под формата на хранителни добавки. Приемът на 2 грама стероли/станоли дневно може да понижи „лошия“ холестерол с около 10%.
  5. Мазна риба. Консумацията на мазна риба 2-3 пъти седмично може да понижи холестерола по два механизма: като замества месото, което съдържа огромно количество от тази неприятна съставка и като доставя омега-3 мастни киселини, които понижават нивата на холестерола и триглицеридите в кръвообращението.