Безплатна доставка при поръчка над 70лв. (до 1кг.)
Кошница (0) 0,00 лв.

Елдата (Fagopyrum esculentum) е известна още с наименованието гречка. При употребата й се използват всички части на растението, в т.ч. и листата му. Коренът съдържа предимно рутин и други флавоноиди и танини. Семената са богати на протеини и витамини от група Б.

ЛЕЧЕБНО ДЕЙСТВИЕ: Рутинът помага при разстройства на кръвообращението и вените, при варикози и отоци. Той повишава пропускливостта на капилярите. Витамините от група Б повишават енергичността, ускоряват метаболизма и укрепват нервната система.

ПРИЛОЖЕНИЯ: Редовното използване на чай от елда (гречка) в продължение на 2-3 седмици може да окаже положително въздействие върху кръвоносните съдове. Чаят от елда подобрява съня, а семената обикновено се преработват и се използват като брашно или трици за готвене. Кашата от елда се счита за силно енергийна храна при възстановяване от болест.

Знаете ли, че елдата не е роднина на пшеницата. Родът на елдата е част от семейство Лападови."

ЧАЙ: Добавете 1 ч.л. елда към 1 ч.ч. вряща вода и оставете да поври около минута. Оставете да се запари 10-15 минути, после прецедете. Пийте 2-4 чаши в течение на целия ден.

СМЕС ЗА ЧАЙ: Залейте 1 ч.л. елда, 1 ч.л. листа от френско грозде и 1 ч.л. имел с 1 ч.ч. вряла вода. Оставете да се запари 10-15 минути, после прецедете.

КАША: Кипнете 4 с.л. едросмляно брашно от елда с 1 чаена чаша вода. Оставете да поври около минута. Подсладете с мед. Същата каша може да се направи и с мляко, а ако обичате сладко-соления вкус, можете да я консумирате със сирене и мед (захар).