Безплатна доставка при поръчка над 70лв. (до 1кг.)
Кошница (0) 0,00 лв.

Ново проучване предупреждава, че децата родени чрез Цезарово сечение може би са изложени на повишен риск от развитие на хронични болести на по-късен етап от живота си. Проучването публикувано в Британския Медицински Журнал призовава за допълнителни проучвания, които да внесат яснота защо децата родени по този начин имат завишен риск от развитие на затлъстяване, астма и диабет.

Цезаровото сечение (наричано още "секцио") е операция, при която хирургът (практически винаги специалист по Акушерство и Гинекология) разрязва коремната стена и матката на майката, което води до раждането на новия живот. Понякога процедурата се извършва по спешност - за да бъде спасен животът на майката и/или детето. В целия свят, вкл. и у нас, вече много майки избират да родят по този начин вместо по естествен път по причини различни от здравните.

Учените провели настоящото изследване са проследили данните за връзка между Цезаровото сечение и хроничните болести като са анализирали данните от всички достъпни проучвания. От резултатите става ясно, че децата родени чрез Цезарово сечение са имат по-лошо здраве, но е необходимо по-задълбочено проучване, за да се установи дали причината за това е самото Цезарово сечение или всъщност става дума за други фактори, които често се комбинират с него.

Цезаровото сечение е операция, при която хирургът разрязва коремната стена и матката на майката, което води до раждането на новия живот.

Екипът предупреждава, че вероятно ще минат много години, преди да имаме категорични отговори за механизмите и опасностите, за които загатват настоящите резултати. До тогава трябва да действаме на база информацията, с която разполагаме, а тя не говори в полза на раждането чрез секцио "по желание".