Безплатна доставка при поръчка над 70лв. (до 1кг.)
Кошница (0) 0,00 лв.

ХИМАЛАЙСКА ИЛИ ГОТВАРСКА СОЛ?

Повечето хора свързват Хималаите с връх Еверест, но има и още нещо, за което се сещаме – хималайската сол. Преди около 250 млн. години, през Юрската ера морската сол се наслоява дълбоко под днешните Хималаи и впоследствие е залята с лава. По този начин тя е защитена от действието на замърсители на околната среда, което поражда схващането, че хималайската сол е най-чистата сол, открита на земята. Древните хора са използвали хималайската сол за съхранение на риба и месо, с лечебни цели и са я наричали „бялото злато на света”.

В наши дни тя се добива ръчно от сърцето на планината без използване на взривни вещества и след това се суши на слънце. Характерният червеникаво–розов цвят се дължи на следите от железен оксид. Хималайската сол може да бъде от дребнозърнеста и рохкава до такава с едрокристална структура. Кристалите на розовата сол съдържат 84 минерали и елементи. Тя е прекрасна алтернатива на готварската сол.

Древните хора са използвали хималайската сол за съхранение на риба и месо, с лечебни цели и са я наричали „бялото злато на света”.

Какво съдържа хималайската сол?

Хималайската сол има същия състав като трапезната сол, но поради структурата си съдържа по-малко количество натрий. Съдържа 85.62% натриев хлорид и 14.38% други елементи: сулфат, магнезий, калций, калий, флуорид и др. Натуралната хималайска сол е богата на йод и не се налага допълнителното й добавяне. Някои компоненти в големи количества са токсични, но съвършено безопасни, когато става дума за хималайска сол - плутоний. Открити са още следи от сяра, платина, злато, олово, радий, уран и титан.

Как да се възползваме от ценните предимства на хималайската сол?

1. Хигиена на устната кухинa.

Добавете малко сол във вода и оставете кристалчетата да се разтворят. Използвайте получения разтвор за жабуркане. Това е добър начин за борба с неприятния дъх и кръвотечението от венците. Максимално количество процедури: 3-4 на ден. Разтворът от хималайска сол помага и при силен зъбобол. Тя изтегля гнойта, а също така убива бактериите, предизвикващи възпаление.

2. Профилактика на простуда и грип

Учените са установили, че кристалчетата на розовата сол помагат да се борим с респираторните заболявания и укрепват имунитета ни. Против синузит и суха кашлица ще ви помогнат парни инхалации с чаена лъжичка хималайска сол, добавена в тенджера с кипяща вода. Процедурата е стандартна: топлата пара се вдишва в продължение на 15-30 минути.

За укрепване на имунитета трябва да приготвите солена тинктура: сложете няколко кристалчета хималайска сол в бутилка с чиста вода /330мл/, оставете я да престои 24 часа. Приемайте по 2-3 супени лъжици на ден. Тази рецепта е подходяща и за отслабване. Розовата сол подобрява обмяната на веществата, нормализира водно-солевия баланс, помага на организма да изгори излишъците от мазнини.

3. Лечебни свойства

Концентриран разтвор на розовата сол облекчава болките от ушни инфекции, менструални спазми, облекчава протичането на псориазиса и екземите по кожата. Розовата сол може да се използва и за лечение на акне. Тя извлича токсините от кожата и притежава превъзходен почистващ и ексфолиращ ефект. Хималайската сол влиза в състава на различни козметични продукти, сапун и почистващи препарати за лице.

Кристалите на хималайската сол помагат да укрепнат костите. За болки в ставите се препоръчват топли вани с добавяне на ½ чаена чаша солеви разтвор. С накиснатите във вода кристалчета хималайска сол може да се третират леките рани за по-бързо зарастване.

Хималайска или готварска сол?

По-големият прием на готварска сол води до нейното натрупване в организма. Самостоятелно нашето тяло може да изведе от организма 0.25 гр. натриев хлорид на ден. При това за всеки грам сол на нас са ни необходими 23 гр. вода. Резултатът от повишената консумация на сол е нарушаване на водния баланс, обезводняване на клетките, целулит, камъни в жлъчния и в пикочния мехур, подагра, артрит и ревматизъм. За разлика от готварската сол, хималайската съдържа всички необходими електролити, предотвратяващи обезводняването.

Колкото и да са привлекателни полезните свойства на хималайската сол, трябва да помним, че подобно на готварската сол, тя съдържа натриев хлорид, предизвикващ хипертония и ред други опасни заболявания. Безопасната средна дневна доза: една пълна чаена лъжичка хималайска сол при отсъствие в порциона на други мощни източници на натриев хлорид.