Безплатна доставка при поръчка над 70лв. (до 1кг.)
Кошница (0) 0,00 лв.

Всички добре знаем колко безвкусни са доматите от супермаркета в сравнение с отгледаните на село. Това се дължи на характера на производството и транспортирането на тези домати. Обичайните селски домати се берат зрели и скоро след това се консумират. За разлика от тях тези в супермаркета биват набрани зелени, след което зреенето им изкуствено се ускорява с етилен (специфичен газ), а след това се съхраняват при ниски температури, които да съхранят тяхната свежест за дългите разстояния, през които биват транспортирани.

В рамките на скорошно проучване американски изследователи са открили начин, по който да накарат доматите да запазят своя невероятен вкус. По същество доматите биват потопени в гореща вода (51 градуса по Целзий) за 5 минути, а след това охладени на стайна температура. Едва след това започва обичайният процес на охлаждане и транспортиране. Тази стъпка предотвратява загубата на аромат и вкусови качества дължаща се на охлаждането. Така получените домати не само имат по-добър вкус, но и по-високи концентрации на ароматни вещества (6-метил-5-хептен-2-он, 2-метилбутанал и 2-фенилетанол).

Охлаждането предотвратява образуването на кислород-, азот- и сяра-съдържащи хетероциклени съставки, кетони, алкохоли и алдехиди, включително 13 важни ароматни съставки на доматения аромат. Но плодовете третирани с гореща вода всъщност имат по-високи концентрации на тези вещества въпреки последващото охлаждане.

Така получените домати не само имат по-добър вкус, но и по-високи концентрации на ароматни вещества...