Безплатна доставка при поръчка над 70лв. (до 1кг.)
Кошница (0) 0,00 лв.

От години ни се повтаря колко лоши са мазнините за здравето ни, но предвид огромното разнообразие от различни видове масти историята никога няма да бъде толкова просто черно-бяла. Ново проучване е демонстрирало как транс-мазнините са свързани с повишен риск от смърт и коронарни болести на сърцето, като при това проучването не е намерило връзка между повишената консумация на наситени мазнини и променен риск от смърт, сърдечни заболявания, инсулт или диабет тип 2. Това може би изглежда като покана да си похапнем щедро масло или сланинка, но историята не е толкова проста.

Индустриалните транс-мазнини се произвеждат чрез хидрогениране на растителни мазнини – най-общо превръщайки олиото от течност в твърдо вещество – и могат да бъдат намерени в маргарина и фабрични храни като торти, бисквити и други сладкиши. Наситените мазнини от друга страна се срещат в големи количества в маслото, млякото, месото и яйцата.

През годините масово се разпространяваше съветът, че мазнините трябва да се намаляват. Транс-мазнините нямат ползи за здравето, а напротив – повишават риска от сърдечни заболявания. Уви, случаят с наситените мазнини е по-неясен.

...консумацията на фабрични транс-мазнини е асоциирана с 34% по-висок риск в цялостната смъртност...

Новото проучване е представлява мета-анализ на 50 изследвания, на хранителните мазнини и кардиоваскуларното здраве. То е установило, че консумацията на фабрични транс-мазнини е асоциирана с 34% по-висок риск в цялостната смъртност, и е била специфично свързана с повишение на коронарните сърдечни болести.

Докато това ново проучване подкрепя тезата, че транс-мазнините са наистина вреди за здравето чрез повишаване на риска от смърт, то пропуска факта, че все по-малко хора ги консумират в наши дни. Във Великобритания почти всички транс-мазнини са премахнати от храните, като повечето хора консумират едва половината от препоръчителната максимална дневна доза. В САЩ Администрацията по храните и лекарствата вече се е заела да извади транс-мазнините от употреба до 2018.

В крайна сметка, въпреки че транс-мазнините са значително по-вредни от наситените мазнини, ние така или иначе консумираме сравнително малко количество от тях. Именно по тази причина наситените мазнини се считат за по-опасни. Това ново проучване е установило, че няма връзка между наситените мастни киселини и вредата, в която ги обвиняват, но според проф. Джереми Пиърсън от Британската Сърдечна Фондация това се дължи на ограничения в събраната информация, а не на реална липса на връзка. Според тази Фондация е препоръчително да заменим наситените мастни киселини с полиненаситени такива. Според проф. Пиърсън, за да се докаже категорична липса на връзка, е необходимо провеждането на експериментални изследвания вместо такива чрез наблюдение, които да демонстрират недвусмислено хипотезата.