Безплатна доставка при поръчка над 70лв. (до 1кг.)
Кошница (0) 0,00 лв.

Деменция се нарича намаляването на когнитивните възможности (скоростта на мисълта, отслабването на паметта, затрудненията при заучаване на нови факти и концепции). С напредването на възрастта това е неизбежен процес, който бавно, но сигурно се промъква в живота ни. За съжаление не разполагаме с добър метод за борба с проблема. По тази причина учените се занимават интензивно с търсенето на различни начини, които да отложат или въобще премахнат появата му. Един от фокусите на това дирене е диетата.

От дълго време са известни ползите за здравето от т.нар. средиземноморска диета. Тя предпазва сърцето, ограничава риска от поява на диабет и много други. Счита се, че тези ползи се дължат на голямото разнообразие на тази диета и участието на голям брой плодове, зеленчуци и риба в нея, които са източници на антиоксиданти.

За да установят ефектите на този тип хранене върху когнитивните възможности испански учени са провели проучване, при което участниците са били разделени в три групи: Първата група са приемали средиземноморска диета обогатена със зехтин, втората – средиземноморска диета обогатена с ядки, а третата – обикновена нискомаслена диета. Проучването е продължило 4 години и в края му се оказало, че участниците в третата група демонстрирали значително снижаване на когнитивните възможности. За разлика от тях първата група демонстрирала подобряване на паметта, а втората – подобряване на цялостната когниция.

Един от фокусите на това дирене е диетата.