Безплатна доставка при поръчка над 70лв. (до 1кг.)
Кошница (0) 0,00 лв.

Учени твърдят, че са открили миниатюрни „харпуни“ върху повърхността на сперматозоидите, които им позволяват да се захванат за повърхността на яйцеклетката и други сперматозоиди по време на процеса на оплождане. Откритието е продукт на 14 години интензивна работа.

Според учените от Университета на Вирджиния, сперматозоидите са способно да формират шиповидни протеинови нишки върху главата си. Протеинът, за който се смята, че формира филаментите (спермален лизозим-подобен протеин 1, SLLP1), е известен отдавна, но настоящото проучване е първото, което предполага подобна роля. Уви, все още не е напълно уточнен механизмът на действие на споменатия протеин, но се смята, че той помага на сперматозоида да навлезе в яйцеклетката.

Експертите от екипа са въодушевени от находката си – един или повече протеини, изобилстващи в челната структура на сперматозоида (акрозомата), кристализира до нишки, които (доказано чрез това проучване) участват в проникването в яйцеклетката. Според изследователите това води до нова огромна плеяда от въпроси и хипотези за фините молекулярни събития по време на оплождането.

...един или повече протеини, изобилстващи в челната структура на сперматозоида, кристализира до нишки, които участват в проникването в яйцеклетката.

Откритието е направено чрез улавяне на протеина в статичен кристал. Този кристал след това е охладен до криогенни температури, които да предотвратят деградацията му и след това е облъчен с рентгенови лъчи. Чрез измерване на пречупването им екипът е успял да пресъздаде формата на кристалите, която според 3D моделите създадени в хода на проучването е цилиндрична с куха сърцевина. Откритието може да даде на учените по-добра представа за процесите, които се развиват при оплождането.