Безплатна доставка при поръчка над 70лв. (до 1кг.)
Кошница (0) 0,00 лв.

Три години след началото на клинични изпитания при хора, американски екип от учени вече е доказал, че създаденото от него бионично око е не само безопасно, но и почти гарантирано възстановява зрението при пациенти страдащи от дегенеративното очно заболяване ретинитис пигментоза.

Резултатите разкриват, че 89% от тествалите устройството могат да виждат значително по-добре с него. Апаратът е наречен Аргус II и е подобрил осезаемо качеството на живот на над 80% от изпитателите. Това е въодушевяващ резултат - устройството работи подобно на кохлеарните импланти (бионични уши), които всеки ден връщат слуха на стотици хиляди хора.

Устройството е създадено от медицинска компания, наречена Секънд Сайт (преведено на български - Второ Зрение) и работи чрез електронно устройство, което е имплантирано върху ретината на пациента - слоят от светлочувствително клетки върху задната стена на окото.

В резултат на този сложен механизъм пациентът вижда решетка от светлини, които мозъкът постепенно привиква да интерпретира като образи.

За да стимулира тези клетки, визуалната информация се улавя от малка камера прикрепена към очилата на пациента и се изпраща към малък компютър, където информацията се преработва в подходящи електронни сигнали. Тези сигнали се предават безжично на импланта в пациента, който стимулира ретиналните клетки с безблкови електрически импулси. В резултат на този сложен механизъм пациентът вижда решетка от светлини, които мозъкът постепенно привиква да интерпретира като образи.

При експериментът са възникнали единични усложнения свързани с хирургичната интервенция, които са били успешно разрешени непосредствено след появата им.