Безплатна доставка при поръчка над 70лв. (до 1кг.)
Кошница (0) 0,00 лв.

Няма по-важно хранене от закуската – много от нас се кълнат, че едва ли биха преживели деня, ако пропуснат закуската, докато други не могат да си представят да сложат в устата си друго освен кафе преди 10 сутринта.

И точно, както всички ние не можем да достигнем до единодушно мнение за стойността на закуската, така и учените не успяват да постигнат съгласие. Ново проучване обаче е на път да пренапише учебниците на лекарите и да премахне от тях фразата „Закуската е най-важното хранене за деня.“.

В края на миналата година учени от Колумбийския университет в САЩ са сравнили ефектите на приема на закуска богата на фибри, закуска с минимално количество фибри и пропускане на закуската за 4 седмици при 36 участника с наднормено тегло. И въпреки популярното схващане, че пропускането на закуската води до напълняване, това се оказало погрешно. Единствената група, чието тегло се променило била групата на пропускащите закуска. И те всъщност отслабнали, а не напълнели.

И въпреки популярното схващане, че пропускането на закуската води до напълняване, това се оказало погрешно.

Според учените хипотезата, че пропускането на закуската води до по-щедри обяд и вечеря вероятно отговаря на действителността, но тази промяна не успява да компенсира калориите прескочени сутринта.

Тогава от къде идва противоположното схващане сред учените? През 2007 година отново в САЩ е проведено проучване обхванало 20 000 американски мъже на възраст между 46 и 81. Проучването е установила, че тези, които пропускат закуската по-често напълняват с времето.

Проблемът с това проучване е, че дизайнът му не е подходящ за доказване на причинно-следствена връзка (каузация), а само за установяване на корелация. Наблюденията при голяма част от проучванията (над 90%) с такъв дизайн в последствие не успяват да бъдат доказани експериментално.

И въпреки, че новото проучване също не е лишено от недостатъци (напр. много малката тестова група), то определено има своите достоинства и в никакъв случай не бива да бъде игнорирано. Експерти от областта считат, че вероятно тезата на това изследване ще бъде потвърдена при последващи експеримени.