Безплатна доставка при поръчка над 70лв. (до 1кг.)
Кошница (0) 0,00 лв.

Откакто съществува училището, учениците са искали да прекарват в него по-малко време. Но за първи път американско проучване е демонстрирало, че да дадеш на децата от основното училище тридневен уийкенд няма негативен резултат върху академичните им постижения – всъщност, резултатите дори твърдят, че някои тестови оценки могат да се повишат.

Проучването се е фокусирало върху ефектите на 4-дневната училищна седмица врху тестовите резултати по четене и математика на деца в четвърти и пети клас в Колорадо. Докато по-кратката седмица не е била асоциирана с промяна в способностите по четене, резултатите по математика се оказали значително по-високи сред децата, които са ходили на училище с ден по-малко.

Резултатите от проучването пристигат в момент, в който голям брой училища в Колорадо, Ню Мексико и Уайоминг вече са редуцирали учебната седмица до 4 дълги дни, за да спестят средства. За да сме напълно ясни – въпросната 4-дневна работна седмица съдържа същия брой учебни часове, както пет-дневната, но те са „сгъстени“ в рамките на по-малко дни.

Средно 55,5% от учениците са получавали петици и шестици на тестовете преди преминаването към 4 дневна учебна седмица. След промяната делът им се повишил до 63,1%.

„Това, което ме развълнува в резултатите ни беше, че те бяха пълна противоположност на това, което очаквахме,“ разказва Мери Бет Уолкър от изследователския екип. „Ние смятахме, че особено сред по-малките ученици по-дългите учебни дни за сметка на по-кратка учебна седмица ще доведат до влошаване на академичните резултати, защото те по-трудно задържат вниманието си продължително време. Освен това, по-дългият уийкенд се предполага, че им осигурява по-голяма възможност да забравят наученото.“

Но резултатите твърдят обратното. Проучването е анализирало информация за броят ученици, които са постигнали високи оценки на националните тестове по четене и математика, съответно преди и след въвеждането на иновативния график.

Средно 55,5% от учениците са получавали петици и шестици на тестовете преди преминаването към 4 дневна учебна седмица. След промяната делът им се повишил до 63,1%.

Подобрението дори се повишавало с времето със средно 72% от учениците достигащи отлини оценки по математика две години след преминаването към 4-дневната седмица.

Очевидно проучването показва само корелация между 4-дневната учебна седмица и по-доброто академично представяне и не доказва, че редуцираните дни в час директно повлияват тестовите резултати. Учените също така признават, че не са в състояние да обяснят как тридневния уийкенд подобрява резултатите.

Това първоначално проучване е било проведено в училища в слелски райони и са необходими още изследвания, за да се провери дали съществува подобна закономерност и в големите градове. И разбира се, малко повече информация относно механизма на това явление.

Но за сега можем да кажем, че изглежда орязването на учебната седмица има само плюсове – по-добри резултати, по-малко разходи. За сега можем да се надяваме, че веднъж разпространена сред училищата 4-дневната работна седмица ще се разпространи и в професионалния живот.