Безплатна доставка при поръчка над 70лв. (до 1кг.)
Кошница (0) 0,00 лв.

Диетичните предимства на консумацията на правилните количества протеини отдавна е добре известна, но ново проучване насочва вниманието ни към това колко голяма полза може да има употребата на богатите на протеин храни върху нашето здраве.

Според изследването проведено от екип на Университета на Източна Англия във Великобритания високите нива на определени аминокиселини в някои храни могат да подобрят кардиоваскуларното ни здраве в степен сравнима с тази от радикална промяна в стила ни на живот като започването на редовни спортни занимания или дори отказването на цигарите.

„Резултати от предишни проучвания са осигурили доказателства, че повишеният диетичен прием на протеин може да бъде асоцииран с понижаване на кръвното налягане”, твърди Ейми Дженингс от екипа провел новото проучване. „Ние искахме да разберем дали белтъчините от животински или растителни източници са по-полезни – затова задълбахме и се вгледахме в различните аминокиселини, които се съдържат в местото и заленчуците.”

...тези, консумиращи най-големи количества амино-киселини са имали най-ниско кръвно налягане и най-слабо изразено втвърдяване на артериите.

Учените са анализирали 7 различни аминокиселини – аргинин, цистеин, глутамат, глицин, хистидин, левцин и тирозин – и се проследили как всяка от тях влияе на сърдечносъдовото здраве на жени с нормален BMI (Body mass index, индекс на телесната маса). Екипът е анализирал данни за около 2000 жени, а според резултатите им тези, консумиращи най-големи количества амино-киселини са имали най-ниско кръвно налягане и най-слабо изразено втвърдяване на артериите. При това размерът на тези ефекти е сравним с резултатът на спирането на цигарите.

Учените са установили, че по-високият прием на аминокиселини от животински източници (глутаминова киселина, левцин и тирозин) в най-голяма степен редуцират втвърдяването на артериите. Растителните храни богат на протеини пък са особено ефективни при понижаване на кръвното налягане.

Въпреки това не бива да забравяме, че все пак пълното количество протеини, които трябва да приемаме за един ден е доста скромно. Полезните количества отговарят на 75г от пържола, 100г филе от сьомга или 500мл обезмаслено мляко.