Безплатна доставка при поръчка над 70лв. (до 1кг.)
Кошница (0) 0,00 лв.

Американски учени са открили нов генетичен механизъм, от който зависи дали излишните мазнини ще бъдат изгорени или складирани в тялото. Този „главен шалтер“ може би някой ден ще може да бъде използван за лечение или дори превенция на затлъстяването, болестно състояние засягащо над 500 милиона души по света.

На затлъстяването традиционно се гледа като на резултат от дисбаланс между количеството храна, което приемаме, и енергията, която изгаряме. Но този подход игнорира приносът на генетиката към всеки индивидуален метаболизъм.

Проучването се фокусира върху генетичен регион известен като FTO, който беше открит през 2007. Учените вече са демонстрирали, че тези гени имат ефект върху затлъстяването, но до сега никой не е успявал да разбере как и защо.

Новото проучване показва, че те постигат ефектите си без участието на мозъка.

Учените са изследвали 100 различни вида тъкани и клетъчни типове в опит да идентифицират генни контролни „превключватели“. Пробите са били събрани от здрави европейци носители на високо рисковата или ниско рисковата форма на FTO региона. В „рисковата“ група са били установени два гена, които се дължат именно като такива „превключватели“, определящи дали енергията да бъде освободена под формата на топлина (процес известен като термогенеза) или съхранена под формата на мазнина. Термогенезата може да бъде стимулирана и от упражнения, промяна в диетата или излагане на студ.

Повечето от досегашните проучвания са търсили ефект от тези гени в мозъка, където съответните учени са предполагали, че споменатите гени променят нивото на апетита или склонността към спортуване. Новото проучване показва, че те постигат ефектите си без участието на мозъка.

Друга част от проучванията са се фокусирали върху кафявата мастна тъкан, която е класически производител на топлина от мазнини в много бозайници. При възрастните хора тя обаче на практика не съществува. Новооткритият генетичен механизъм контролира термогенезата в далеч по-изобилната бяла мастна тъкан. Резултатите от това проучване са колосален пробив в разбиранията ни за затлъстяването и търсенето на нови начини за борба с него.