Безплатна доставка при поръчка над 70лв. (до 1кг.)
Кошница (0) 0,00 лв.

„Изнежването“ се състои в това да се къпем с много по-топла вода, отколкото реално имаме нужда; зимата да стоим на температури много по-високи от най-високите летни, а лятото под въздействието на климатиците да замръзваме в иначе горещите летни дни. Вие „изнежени“ ли сте? Ако отговорът е „Да“, тогава сериозно трябва да се замислите за вероятните последици за здравето ви. Защо не започнете да се калявате?

Закаляването включва система от дейности, насочени към повишаване устойчивостта на организма към резките промени в условията. Целта е да се предпазим от простудни заболявания. Рационалното въздействие на студа, топлината и лъчистата енергия върху организма, са ключът към закаляването. Така се постига повишаване на общата имунобиологична реактивност, усъвършенстват се процесите на терморегулация и се повишава бариерната функция, както и устойчивостта към инфекциозните заболявания.

Основните принципи при провеждането на закаляването са: постепенност, системност, комплексност и индивидуален подход. Идеята е прогресивно нарастване на интензивността на въздействието, като същевременно се увеличава и времето на експозиция. Например, при закаляването с вода, температурата на водата се понижава постепенно като се увеличава продължителността на въздействието. Важно е да се знае, че закаляването започва от ранно детство и продължава през целия живот на човек. Не се опитвайте да се калите изведнъж, защото това може да бъде опасно за здравето ви! 

Закаляването включва система от дейности, насочени към повишаване устойчивостта на организма към резките промени в условията.

Като най-леката закалителна процедура се приемат въздушните бани. При определена системност нервната система се тонизира, тренира се терморегулаторният апарат, повишава се обмяната на веществата, подобряват се сънят и апетитът. В зряла възраст може да се започне с излагане на въздух на 18-20 С за 10-15min. Закаляването с вода е по-силно действащ фактор, тъй като причинява много по-силно охлаждане на тялото. Силно закаляващо действие има къпането в открити басейни, студена вода или дори ледена вода (така нареченото моржуване). Действието се подсилва, ако се прави и така нареченото контрастно закаляване - редуване на баня със сух горещ въздух (сауна) с къпане в ледено студена вода. Слънчевите бани е най-добре да се провеждат в часовете от 8-11h, за да се избегне прегряването от слънчевата радиация.

Моля, ОБЪРНЕТЕ ВНИМАНИЕ, че закалителните процедури се извършват при строг медицински контрол, при което се взимат предвид индивидуалните особености на организма, неговите възможности и общото здравословно състояние. Екипът на AптекаБГ ви съветва да не пренебрегвате написаното тук. Колкото до контролираното закаляване, то безспорно е израз на висока здравна култура.