Безплатна доставка при поръчка над 70лв. (до 1кг.)
Кошница (0) 0,00 лв.

Диета, богата на ферментирали храни и напитки, които е вероятно да съдържат пробиотици може да помогнат срещу чувството на напрежение в социална обстановка сред млади хора. Или поне така твърди проучване публикувано наскоро.

Проучването е изследвало 710 младежи. Те са попълнили анкети относно количествата ферментирали храни, които обичайно консумират, напрежението, което изпитват в социални условия, и нивото на общата им тревожност. Сред проследените храни са кисело мляко, кефир, соево мляко, супа Мизо, кисело зеле, тъмен шоколад, кисели краставички (ферментирали, не варени), Кимчи и др. Това са храни, които могат да съдържат и често действително съдържат живи пробиотични бактерии.

Установено е, че при младежите, които са невротични, по-голямото количество консумирани ферментирали храни съответства на по-малко симптоми на социална тревожност. Проучването не е проведено така, че да може да докаже причина и следствие, но демонстрираната взаимовръзка дава основание за размисъл и по-задълбочено изследване на проблема.

...при младежите, които са невротични, по-голямото количество консумирани ферментирали храни съответства на по-малко симптоми на социална тревожност.