След нощ на здраво пиене най-добрият начин да се предпазим от махмурлука е да хапнем нещо и да пием достатъчно вода. Или? Оказва се, че не е вярно. Скорошно проучване сред датски студенти е установило, че пиенето на вода или ядене след алкохолна консумация имат практически нулев ефект върху тежестта на предстоящия махмурлук.

„За сега единственият ефективен начин да предотвратим махмурлука е да внимаваме с чашката,“ твърдят авторите на проучването представено миналата седмица на конференцията по Невропсихофармаклология на Европейските колежи.

Твърдения за „чудотворни“ методи има от много дълго време и те варират от лекарства срещу високо кръвно през екстракт от бодлива круша до какво ли не. В проучването са били интервюирани 826 студента относно най-актуалното им преживяване свързано с обилна консумация на алкохол и произлизащия от него махмурлук. Студентите е трябвало да класифицират симптомите си на следващия ден по скала от 0 (без махмурлук) до 111 (тежък махмурлук).

За сега най-добрият метод за предотвратяване на махмурлука си остава ограничаването на причинителя му.

Около половината от студентите са твърдят, че са хапнали преди да си легнат след алкохолна консумация. Но според проучването тежестта на махмурлука при тях (24) не е била съществено по-ниска от тежестта при тези, които не са хапнали (26). Особено като се има предвид, че тези които са си легнали без да хапнат като цяло са били прекалили с алкохола в по-голяма степен.

В проучването е била установена и скромна полза от пиенето на вода преди сън и по време на алкохолната консумация. Но не бива да забравяме, че това е проучване базирано на попълването на анкетни карти, което е свързано с редица ограничения. За сега най-добрият метод за предотвратяване на махмурлука си остава ограничаването на причинителя му.