Безплатна доставка при поръчка над 70лв. (до 1кг.)
Кошница (0) 0,00 лв.

Ракът на простатата е един от най-често срещаните видове рак при мъжете. В медиите и интернет циркулират огромен обем твърдения, че една или друга храна може да ни предпази от него или поне да намали риска. До къде обаче е стигнала науката?

Действително съществуват много проучвания занимаващи се с доброкачествената простатна хиперплазия. Това обаче е едно далеч по-леко и безопасно състояние, което е и далеч по-често. За ракът на простата се знае, че е значително по-чест в страните, където е по-разпространена типичната западна диета съдържаща голямо количество месо и наситени мастни киселини, и е по-рядък в страните, където се консумира основно храна от растителен произход. Уви, проучванията, при които са установени тези факти не са били с подходящ дизайн, който да доказва причина и следствие. Това означава, че на този етап просто не знаем дали и, ако да - как, храната, която приемаме, влияе на риска от рак на простатата.

За да решат този проблем американски учени стартират проекта MEAL (Men's Eating and Living - Хранене и Живот на Мъжет. Името представлява игра на думи - "meal" означава "хранене".). При него менюто на голям брой американски мъже ще бъде коригирано, така че да бъдат увеличени количествата зеленчуци, фибри и др., които те приемат. Успоредно с това ще бъдат следени кръвните им нива на различни витамини и биомаркери като PSA (простат-специфичен антиген). Проучването ще трае 2 години и след завършването му екипът очаква да е разрешил този жизнено-важен въпрос.

Това означава, че на този етап просто не знаем дали и, ако да - как, храната, която приемаме, влияе на риска от рак на простатата.