Безплатна доставка при поръчка над 70лв. (до 1кг.)
Кошница (0) 0,00 лв.

Когато стане дума за храна, има малко поводи за толкова енергично разделение, колкото кориандъра. Някои хора обожават свежия му аромат, докато други твърдят, че има вкус на сапун. И се оказва, че генетични варианти, които имат ефект върху това как възприемаме ароматите може би могат поне от част да обяснят тази радикална разлика в мнението.

През 2012 компания за генетични тестове проучила ДНК от почти 30 000 души с европейски произход, които е трябвало да отговорят на въпросник включващ въпрос за предпочитанията им към кориандър. Сред близо дванадесетте хиляди участника, които са заявили, че обичат кориандър, и около петнадесетте хиляди, които са били на отсрещния бряг, са били установени два генетичния варианта, които се оказали асоциирани с предпочитанията. Разбира се, най-силния вариант бил в рамките на клъстър известен като олфакторни рецепторни гени.

Според екипа този резултат означава, че вероятно има действителна генетична компонента за предпочитанията ни относно ароматната подправка, което не е изненадващо – все пак рецепторите, благодарение на които възприемаме аромата ѝ са генетично кодирани.

Все пак една около 10% от предпочитанията по въпроса са могли да бъдат обяснени от генетиката.

Все пак една около 10% от предпочитанията по въпроса са могли да бъдат обяснени от генетиката. Което означава, че околните фактори – например, асоциация с приятен спомен или непрекъснати срещи с билката като дете – биха могли да променят първоначалното ни мнение за нея.