Безплатна доставка при поръчка над 70лв. (до 1кг.)
Кошница (0) 0,00 лв.

Ново проучване за първи път демонстрира, че следи от лошия стил на живот, стресори от околната среда и травми могат да бъдат предадени на бъдещите поколения посредством ДНК. Това потенциално може да направи децата ни по-склонни към психиатрични болести и затлъстяване.
Учените отдавна са установили, че сериозни травматични събития като например глад, могат да оставят следи върху бъдещите поколения. Но сега за първи път те са успели да наблюдават механизма, по който това се случва. И резултатът е, че, противно на досега общоприетото, генетичното ни наследство не бива изцяло почистено от нашите преживявания при предаването на следващото поколение.

Нашето ДНК непрекъснато е повлиявано от околната ни среда чрез т.нар. епигеном. Принципно, епигенетичните промени са промени, които определят кои гени от нашето ДНК ще бъдат включени/изключени, което означава, че те имат огромен ефект върху нашето здраве. До сега учените считаха, че всички тези епигенетични промени (които се влияят от неща като диетата ни и нивата ни на стрес) не се предават чрез спермата/яйцеклетките и всяко поколение започва "на чисто".

В действителност се оказва, че цели 5% от нашето ДНК не може да бъде "почистено" от "наслояванията" на живота на предишното поколение. Същите тези гени са особено активни в мозъчните клетки и са асоциирани със състояния като шизофрения, затлъстяване и метаболитен синдром. Поне така гласят данните от споменатото проучване.

...генетичното ни наследство не бива изцяло почистено от нашите преживявания при предаването на следващото поколение.

Все още има ужасно много неизвестни относно това, което можем и което не можем да предадем на бъдещото поколение. Сега екипът се опитва да разбере дали тези промени се предават през повече от едно поколение. Почувствахте ли се виновни пред децата си за всичко, което сте си причинили преди да се родят?