Безплатна доставка при поръчка над 70лв. (до 1кг.)
Кошница (0) 0,00 лв.

Анемия се нарича състоянието, при което кръвта не съдържа достатъчно здрави червени кръвни клетки (еритроцити), които да пренасят кислород до всички тъкани на тялото. Възможно е също еритроцитите да не съдържат достатъчно хемоглобин, белтъкът, който им предава характерния червен цвят. Анемията засега всяко десето момиче и всяка десета жена. Тя може да бъде наблюдавана и при мъже и деца и в тези случаи представлява симптом на друго заболяване.

Анемията може да се прояви по най-различни начини - умора и липса на енергия дори след добър нощен сън, проблеми с настроението и паметта и много други. Най-честите симптоми са: слабост, замаяност, бледа кожа, главоболие, изтръпване на крайниците или студени крайници, ниска телесна температура.

Жените и хората с хронични заболявания имат най-висок риск от анемия. Когато жените губят кръв по време на менструацията си, може да станат анемични. Хронични заболявания като тези на бъбреците също могат да засегнат способността на тялото да произвежда червени кръвни клетки. Диета бедна на желязо, витамин В12 и фолиева киселина също е сред рисковите фактори. А съществуват и някои наследствени форми на анемия. Ето някои от най-честите причини за появата на това състояние.

Най-честите симптоми са: слабост, замаяност, бледа кожа, главоболие, изтръпване на крайниците или студени крайници, ниска телесна температура.

Ниският прием на желязо: Диетата бедна на желязо може да бъде причина за анемия. Желязото в растителната храна и хранителните добавки не се абсорбира толкова добре, колкото това в червеното месо. Заболявания на храносмилателната система като болестта на Крон, глутеновата ентеропаия или дори някои операции на стомаха могат да нарушат абсорбцията на желязо. А някои храни могат да попречат на процеса, ако се приемат заедно с храна богат на желязо. Сред тях са млечните продукти, калциевите добавки, някои лекарства срещу киселини, кафе, чай и др.

Дефицит на витамини: Тялото се нуждае от витамин В12 и фолиева киселина, за да произвежда червени кръвни клетки. Диета бедна на тези витамини понякога може да причини анемия. Автоимунно заболяване или храносмилателен проблем могат да попречат на тялото да абсорбира тези витамини. Месните хранителни продукти са добър източник на витамин В12, а фолиевата киселина се намира в особено обилно количество в зелените листни зеленчуци.

Хронично заболяване: Хронично инфекциозно или неинфекциозно заболяване може да доведе до анемия. Може понижаването на хемоглобина да е съвсем малко. Ако при травма или хирургична интервенция загубите голямо количество кръв, това може да доведе до желязодефицитна анемия. А някои лекарства и медицински методи могат да Ви изложат на повишен риск от анемия.

Апластична анемия: Апластичната анемия е рядко заболяване, при което костният мозък не произвежда достатъчно червени кръвни клетки. То засяга средно трима от всеки един милион души и може да бъде причинено от високи дози радиация, някои химикали, вируси или автоимунни заболявания, при които имунната система атакува костния мозък.
Кръвозагуба: Една от най-честите причини за анемия е загубата на голямо количество кръв. Тежка менструация, язва, травма или хирургична интервенция могат да бъдат сред причините за появата на желязодефицитна анемия.

Нарушена механика на червените кръвни клетки: Наследствени заболявания като таласемия, сърповидно-клетъчна анемия и някои хемолитични анемии могат да съкратят живота на червените кръвни клетки и костния мозък да не успява да покрие завишените нужди на тялото.