Безплатна доставка при поръчка над 70лв. (до 1кг.)
Кошница (0) 0,00 лв.

Инхибиторите на дипептидил пептидаза-4 (DPP-4) използвани за лечение на диабет тип 2 може би причиняват тежки и инвалидизиращи ставни болки, предупреждава Администрацията по Храните и Лекарствата на САЩ, която контролира пазара на лекарствата в САЩ подобно на Агенцията по лекарствата у нас.

В тази група попадат лекарства като ситаглиптин, саксаглиптин, линаглиптин и алоглиптин. Някои от тези медикаменти са били свързани и със завишен риск от сърдечна недостатъчност.

DPP-4 инхибиторите се използват в комбинация с диета и спорт за понижаване на кръвната захар при възрастни страдащи от диабет тип 2. Сега FDA предупреждава медиците, че е възможен споменатият по-горе ставен проблем свързан с употребата на тези медикаменти и ги съветва при съмнение те да бъдат заменяни с лекарства от други групи.

Техните симптоми обикновено били значително облекчени в рамките на 1 месец след прекратяване на употребата на съответния медикамент.

Това предупреждение идва след анализ на данните в регистъра за страничните ефекти и на медицинската литература, която е идентифицирала редица пациенти, които са се сдобили с тежки ставни болки от един ден до няколко години след започване на употребата на DPP-4 инхибитори. Техните симптоми обикновено били значително облекчени в рамките на 1 месец след прекратяване на употребата на съответния медикамент.

И въпреки че тези наблюдения все още не са доказани факти на зависимост между проблема и хипотетичната причина за появата му, е добре да имаме предвид подобна асоциация.