Безплатна доставка при поръчка над 70лв. (до 1кг.)
Кошница (0) 0,00 лв.

Бременност

Пиенето на една или две чаши кафе дневно може би не е толкова рисковано, колкото лекарите смятаха досега, но си струва да бъдем предпазливи.

Връзката между кафето и риска от аборт и други проблеми с бременността при по-старите проучвания се забелязва предимно при такива с лош дизайн. Особено вярно е това за по-тежките проблеми като ниско тегло при раждането и вродените аномалии.

Де факто наблюдаваме корелация (взаимовръзка), която категорично не е каузация (причинно-следствена връзка).

Част от асоциираният с кафето риск може би се дължи на съвсем различна причина. Качествената имплантация на ембриона в маточната стена често причинява много тежко сутрешно гадене. Съответно тези жени от една страна са изложени на значително по-нисък риск от аборт, от друга - пият по-малко кафе, за да редуцират проблема си.

Освен това по-старите проучвания не са отразявали в данните си консумацията на цигари, която често е асоциирана с консумацията на кафе. По всяка вероятност голяма част от приписаните на кафето последици върху бременността се дължат именно на тях.

Американският Колеж по Акушерство и Гинекология препоръчва на бременните жени да приемат под 200 мг кофеин на ден. Това е еквивалент на 1 до 2 чаши кафе дневно (разтворимото кафе обикновено съдържа между 50 и 100 мг кофеин в доза, а вареното кафе и еспресото - по около 100-150мг).

Кръвно налягане

Последната забележка се отнася до сърцето. Високият прием на кофеин може да повиши кръвното налягане в краткосрочен план, както и плазмения хомоцистеин, който е друг рисков фактор за сърдечно-съдови проблеми. Все пак кафето не е асоциирано с дългосрочен риск за сърдечни проблеми.

Хората с високо кръвно или сърдечни проблеми, по-възрастните хора, подрастващите, децата и тези, които обикновено не пият кафе са по-чувствителни към ефектите на кофеина от "енергийните" напитки, колата и кафето. Освен това те метаболизират кофеина значително по-бавно. За тези групи значително по-подходяща напитка е безкофеиновото кафе.

Необходимо е да се отбележи, че повечето от проучванията за здравните ефекти на кафето са обсервационни проучвания. Те измерват корелация, а не каузация. Т.е. измерват какво се случва при едни и същи хора, но не могат да твърдят дали има връзка между двете събития или не. Например, бременните жени пиещи кафе имат по-висок риск от аборт и други проблеми свързани с бременността. Такава корелация действително съществува. Но това не означава, че кафето е причината за проблема. Всъщност бременните жени с по-добре имплантиран ембрион страдат от по-тежко сутрешно гадене и пият по-малко кафе. Освен това много от жените употребяващи кафе пушат, което е доказан враг на бъдещия ембрион. Де факто наблюдаваме корелация (взаимовръзка), която категорично не е каузация (причинно-следствена връзка).