Безплатна доставка при поръчка над 70лв. (до 1кг.)
Кошница (0) 0,00 лв.

Множествената склероза (МС) е хронично заболяване, което уврежда невроните в гръбначния и главния мозък, както и оптичните нерви. Склероза е термин, с който се обозначава образуването на съединителна тъкан/белег. Де факто, при това заболяване нормалната нервна тъкан постепенно се замества от съединителна такава, което води до всички смущения на нервната дейност, с които се характеризира това инвалидизиращо заболяване. Все още не разполагаме с метод, който да премахва болестта веднъж и завинаги, но са налични редица лекарства, които забавят в много голяма степен развитието ѝ. Ето защо е важно да разпознаем МС, колкото се може по-рано. Ето някои от първите симптоми на болестта:

1.    Слабост или изтръпналост. Поради засягането на съответните проводни нерви в централната нервна система в един или повече крайници могат да се появят слабост, изтръпналост, загуба на равновесие и мускулни спазми.

2.    Зрителни проблеми. Повече от половината хора засегнати от МС страдат от оптичен неврит – възпаление на зрителния нерв. То може да се прояви с размазано виждане, загуба на цветно зрение, болки в очите или слепота, обикновено само в едното око. В повечето случаи тези промени са обратими и възстановяването е до близко до изходното положение.

Повече от половината хора засегнати от МС страдат от оптичен неврит.

3.    Проблеми с говора - фъфлене. Този симптом е малко по-рядък от зрителните смущения, но честотата му все пак е сериозна. Проблемът се появява, когато МС засегне структурите отговорни за формирането на речта и контрола на мускулите, които я осъществяват. В този случай може да се появят и затруднения в гълтането.

4.    МС може да засегне и интелектуалните способности. Някои хора забелязват, че им отнема повече време, за да решат различни проблеми, а други имат проблем с концентрацията. При много болни от МС има отслабен контрол върху пикочния мехур, а хроничната умора дори след добър сън е чест проблем.