Безплатна доставка при поръчка над 70лв. (до 1кг.)
Кошница (0) 0,00 лв.

Преди почти 4 години, шотландска дистилерия изпрати шише с уиски в космоса в името на науката. Стъкленицата се върна на Земята през 2014 и според дистилерията времето в космоса е променило значително качествата на напитката.

Дистилерията Ардберг в Ислей, Шотландия в партньорство с НаноРакс изпрати стъкленица с незряло уиски окомплектовано с овъглени дъбови частици на Международната космическа станция. Експериментът е създаден така, че да се разбере как микрогравитацията влияе на терпените – органични съставки отговорни за характерния вкус и аромат на различните видове уиски. След пристигането в космоса уискито е било изложено на дъбовите частици в запечатан контейнер и оставено така да зрее в продължение на 3 години. Като контрола идентични събития са се случили на Земята.

И двете проби са били анализирани за сравнение. Изследователите са търсили значими разлики в неалкохолните субстанции произведени в хода на отлежаването, които биха могли да добавят допълнителни нюанси към вкуса и аромата на питието. Резултатите са показали, че колосални разлики между двете проби не се наблюдават. Все пак е отчетена значителна разлика в ефекта на дъба върху процеса на зреене. Контролната проба на Земята е абсорбирала повече аромат от дъбовите частици изпратени в орбита, което показва, че условията на микрогравитацията забавят екстракцията на вещества от дъба.

Послевкусът е интензивен и продължителен с намеци за дърво, антисептични таблетки и дим от гума.

Най-значимите разлики са станали очевидни по време на процеса на дегустация. Специалистите описват пробата останала на Земята като „напомняща вкуса на традиционното отлежало уиски Ардберг с намек за кедар, сладък пушек и отлежал балсамов оцет, както и на стафиди, карамел от меласа, ванилия и изгорени портокали. На небцето усещането е като от дърво с балсамови аромати заедно с лека плодност, леки нотки на въглен и антисептик водещи до дълъг оставащ послевкус с аромати на нежен дим, катран и фондан.“

От друга страна космическата проба е описана по следния начин: „Интензивният му аромат има намеци за антисептичен дим, гума и пушена риба, заедно с любопитна парфюмна нотка като виолетки или касис и мощни дървесни тонове, водещи до аромат на месо. Вкусът е много фокусиран, с пушени плодове като сини сливи, стафиди, захаросани сливи и череши, землист торфен дим, мента, анасон, канела и пушен бекон или пушена шунка. Послевкусът е интензивен и продължителен с намеци за дърво, антисептични таблетки и дим от гума.“