Безплатна доставка при поръчка над 70лв. (до 1кг.)
Кошница (0) 0,00 лв.

Хъркането е шумно дишане, което се случва по време на сън. Жените също могат да хъркат, но практиката показва, че този проблем се среща по-често при мъжете. Точната статистика варира, но да приемем, че четирима от всеки десет мъже хъркат. При жените резултатът е 3 от 10. Причини за хъркането:

Хъркането има много възможни причинители, включително затлъстяването, анатомични изменения, както и няколко заболявания, засягащи горните дихателни пътища. То е резултат от вибрации на меките тъкани на горните дихателни пътища и често е свързано с обструкцията на въздушния поток.
Ако имам значително намаляване на въздушния поток, хъркането се асоциира със сериозни здравни проблеми, като високо кръвно налягане и сърдечна болест. Хъркането се влошава от алкохола. Хората с наднормено тегло са по-склонни към хъркане. Спането по гръб увеличава шансовете за хъркане. Настинки, носни полепи и алергии увеличават хъркането. Възрастните хора често хъркат, поради мускулна слабост, която се проявява с възрастта. Някой лекарства могат да причинят сухота или леко раздразнение на носните проходи и да се увеличи честотата на хъркането. Травми на носа, които водят до отклоняване на преграда, могат да доведат до хъркане. Пушачите са по-склонни да хъркат.


Как да си помогнете при хъркане?

"Хъркането има много възможни причинители, включително затлъстяването, анатомични изменения, както и няколко заболявания, засягащи горните дихателни пътища."

1. Загубата на тегло може да помогне за предотвратяване на хъркането.

2. Избягвайте употребата на алкохол и преяждането преди лягане.

3. Откажете пушенето.

4. Повишете височината на главата си, като си сложите възглавница под нея.

5. Някои хора шият топка за тенис на гърба на пижамата си, за да избегнат завъртане върху гърба си.

6. Издухайте носа си, преди да си легнете.Ако нищо от това не помага, може да се наложи лекарска помощ. Възможностите за лечение, могат да бъдат различни - от назални спрейове и мазилки до хирургични методи. Точно за това Ви съветваме, при появяване на хъркане или при влошаването му да потърсите специалист в областта.