Безплатна доставка при поръчка над 70лв. (до 1кг.)
Кошница (0) 0,00 лв.

Ако сте се сдобили с навика да се теглите всеки ден, сигурно сте забелязали нещо странно в цифрите на кантара. Те непрекъснато варират в широки граници. Понякога от ден на ден е все едно теглим някой друг, сякаш въобще не зависят от това колко ядем, пием или спортуваме. А, ако се опитвате да свалите килограми, това е не просто объркващо, а и доста обезкуражаващо.

Това обаче, оказва се, е в реда на нещата. Защо? Просто в тялото ни се случват ужасно много неща във всеки един момент, така че всяко отделно измерване е просто безсмислено. Де факто случайните вариации, статистическият „шум” и дори обикновената грешка могат да отклонят измерването в драматична степен.

За да установи какво се случва с тялото му Мартин Робинс от престижния вестник Гардиън си е поставил амбициозната цел да се тегли на всеки кръгъл час (в който е буден) в просдължение на три дни като е записва с точност точно какво и точно кога яде през този период. Той дори е теглил урината, която отделя.

Де факто случайните вариации, статистическият „шум” и дори обикновената грешка могат да отклонят измерването в драматична степен.

За периода Робинс е погълнал впечатляващите 14,86 килограма храни и напитки – 3,58кг храна и 11,28кг напитки. Въпреки че това звучи смущаващо много все пак крайният резултат показва, че не е, и той е свалил 1,86кг. Т.е. тялото му някак си е изхвърлило от себе си още по-впечатляващите 16,72кг.

„От това количество 7,4 кг бяха урина и около 1,8кг – фекалии, но все пак 7,52кг някак си са се изпарили,” разказва той.

В своя анализ Робинс посочва, че ние губим тегло непрекъснато без да го забелязваме при това по начини, която нямат общо със здравословното хранене или спортуването. Действително пет-километровото бягане, което той е направил му е отнело около килограм пот, но все пак той е изгубил ужасно много килограми по необясним начин – 69гр на час (1,65кг/24 часа).

„В действителност, става дума за изпарения във въздуха. Хората дишат кислород и издишват въглероден диоксид – същия кислород но с няколко допълнителни въглеродни атома. Всички тези въглеродни атоми трябва все от някъде да идват, а и те доста бързо се сумират. Някой с моите килограми може да издиша около половин килограм въглерод благодарение на една единствена тренировка,” обяснява Робинс.

Според него ние губим оше толкова под формата на издишани водни пари, и още толкова с потта. Веднъж добавени тези стойности и загадката се оказала разрешена.

Заключението: Ако се борим с килограмите няма никакъв смисъл да се втренчваме в стойността на единично измерване без значение дали то ни разочарова или, напротив, ни прави безкрайно доволни.