Безплатна доставка при поръчка над 70лв. (до 1кг.)
Кошница (0) 0,00 лв.

Подаграта е заболяване, при което в организма се натрупва пикочна киселина. Тя е разпаден продукт на пурините, едно от веществата участващи в изграждането на ДНК. Пикочната киселина обичайно се изхвърля с урината, но организмът на някои хора произвежда по-големи количества от нея и бъбреците не успяват да се справят. Тя се отлага най-често в ставите на краката и ръцете, където образува кристали, които „раздират“ тъканите и предизвикват тежко възпаление и болка. Ключ към овладяването на подаграта е правилната диета редуцираща приемът на пурини и облекчаваща изхвърлянето на пикочната киселина. Ето няколко съвета по този повод:

1.    Пийте много вода. Това подппомага изхвърлянето на пикочната киселина. В никакъв случай не си позволявайте да се дехидратирате. Това повишава риска от настъпването на подагрозна криза с над 40%!

2.    Намерете си подходяща за Вас диета. Излишнтие килограми са един от основните рискови фактори за влошаването на подаграта.

Ключ към овладяването на подаграта е правилната диета...

3.    Избягвайте храни богати на пурини. В това число дреболийки, сардини и аншоа. В списъка на „добрите“ храни попадат зърнените храни, лещата и аспержите.

4.    Хапвайте си храни богати на ненаситени мастни киселини. Омега-3 мастните киселини ограничават възпалението, което е ключово за предотвратяването на подагрозна криза.

5.    Ограничете алкохола! Алкохолът променя скоростта, с която работят ензимите участващи в метаболизма на пурините, а това води до повече пикочна киселина.