Безплатна доставка при поръчка над 70лв. (до 1кг.)
Кошница (0) 0,00 лв.

За лютата пикантна храна е добре известно, че осигурява разнообразни здравни ползи. А сега науката твърди, че лютите чушки може би държат ключа към успеха в борбата със затлъстяването и наднорменото тегло.

Изследователи от Университета на Аделаида в Австралия са открили, че важни рецептори в стомаха, които ни казват кога сме се заситили може би биват увредени от диетата богата на мазнини. Тези рецептори са наречени TRPV1-рецептори или още рецептори на лютата чушка, тъй като се активират от капсаицина – активната субстанция на лютите чушки. Капсаицинът е това, което придава лютивината на този зеленчук и предишни изследвания са установили, че той допринася за понижен хранителен прием.

Стомахът се разтяга, когато е пълен, което активира нервните окончания в стената му. Така тялото разбира, че е получило достатъчно храна. Изследователският екип е установил, че това се случва под регулацията на споменатите рецептори. Активацията им под въздействие на капсаицина е невероятен пример за еволюционно приспособяване към средата. В крайна сметка капсаицинът е токсин и това, че рецепторите за ситост се активират под негово въздействие, де факто означава, че стомахът ни автоматично ни казва да спрем да приемаме от него. Това е безкрайно полезно, тъй като прекомерният му прием може да доведе до необходимост от болнично лечение и дори смърт.

Капсаицинът е това, което придава лютивината на този зеленчук и предишни изследвания са установили, че той допринася за понижен хранителен прием.

Предизвикателството пред учените сега е на база известните факти за капсаицина и взаимодействието му със стомашните рецептори да изградят метод за редукция на приетата храна и борба със затлъстяването. Проблемът е, че не всеки обича люто, следователно трябва да бъде открит начин нуждаещите се да се възползват от ползите на капсаицина без да изтърпяват проблемния вкус.