Безплатна доставка при поръчка над 70лв. (до 1кг.)
Кошница (0) 0,00 лв.

Много от нас не могат да се задействат сутрин без чаша ароматно кафе. И под „задействат“ имаме предвид не само ума и тялото, но и конкретно стомашно-чревната ни система, защото за никого не е тайна, че за голяма част от хората кафето има почти чудодеен лаксативен ефект. Така че ето го въпросът: по точно какъв начин кафето ни отпраща към тоалетната?

Учените отдавна са наясно, че подобен ефект на кафето наистина съществува. Но ще се отнася до механизма, по който кафето кара червата ни да се размърдат, експертите имат доста теории.

В миналото изследователите са смятали, че цялата история се дължи на кофеина. Но скоро са установили, че безкофеиновото кафе също има такъв ефект, а енергийните напитки и безалкохолните съдържащи кофеин – не. Очевидно това обяснение не било твърде близо до истината.

Кафето има лаксативен ефект едва върху 30% от хората...

Сега те смятат, че вероятната причина е киселинната природа на кафето, която кара стомаха да секретира повече киселина от обикновено. Това пък води до по-бързо преминаване на стомашното съдържание в дванадесетопръстника… И така се задейства цялата стомашно-чревна система.

Но кафето има ефект и върху самото голямо черво. Тази напитка доказано повишава нивата в кръвта на два хормона наречени гастрин и холецистокинин, които ни помагат да освободим телата си от отпадъка. Гастринът отговаря за перисталтиката, а холецистокининът – пуска в действие храносмилателните ензими и жлъчните киселини от черния дроб.

От тук нататък науката става малко неясна, защото въпреки че този механизъм е напълно изяснен, учените нямат никакво понятие коя от всичките около 1000 съставки на кафето е причината за този масивен отговор.

А знаете ли кое е най-забавното? Кафето има лаксативен ефект едва върху 30% от хората, което означава, че може би сте част от едно отбрано общество.