Безплатна доставка при поръчка над 70лв. (до 1кг.)
Кошница (0) 0,00 лв.

Изследователи са установили, че естествена съставка, която може да бъде открита в тъмния шоколад и червеното вино може да се окаже способна да спре развитието на болестта на Алцхаймер.

Ресвератрол, който се съдържа у в червеното грозде и някои видове горски плодове е бил взиман в пречистен вид от участниците в експеримента, които са страдали от лека до средно тежка деменция причинена от болестта на Алцхаймер, докато контролна група е приемала плацебо.

След едногодишно проучване групата приемала добавката ресвератрол е показала съвсем малка и дори липсваща промяна в нивата на амилоид-бета40 (Абета40) в кръвта и гръбначно-мозъчната течност, докато същите нива при участниците от контролната група са се понижавали, както става с напредването на болестта. Натрупването (вместо отстраняването) на амилоидни протеини в мозъка е една от ключовите причини за прогреса на болестта на Алцхаймер.

Дневната доза приемана от участниците в естествен вид се съдържа в около 1000 бутилки червено вино.

Въпреки че резултатите са обещаващи, екипът от учени са предпазливи да обявят ресвератрола за лекарството на бъдещето за лечение на Алцхаймер. Според ръководителя на изследването находките им са „много интересни“, но те все още не доказват, че споменатата субстанция спира развитието на болестта. Всъщност проучването е с много малък брой участници и трудно може да се екстраполира върху цялата популация. От друга страна – подобряването на кръвните показатели не значи непременно, че и когнитивните способности на пациентите са се запазили.

Не бива да забравяме, че не можем да си набавим дози, които да са дори близки до използваните в проучването с храната. Дневната доза приемана от участниците в естествен вид се съдържа в около 1000 бутилки червено вино.