Безплатна доставка при поръчка над 70лв. (до 1кг.)
Кошница (0) 0,00 лв.

Съществуват много причини да се насладим на чаша горещ чай. Някои от нас обичат да държат топлата чаша в студените сутрешни зимни дни. Други пък обичат аромата на различните вкусове чай. Това обаче са една малка част от предимствата на чая пред другите сутрешни напитки. Ако не пиете чай, прочете десетте начина, по които чаят повлиява вашето тяло и след това решете дали сте готови да замените сутрешната си напитка.


1) Чаят съдържа антиоксиданти. Те се използват широко за превенция на различни заболявания, макар и последните медицински опити да показват, че излишъкът от оксиданти може да бъде вреден.


2) Чаят има по-малко кофеин от кафето. Кафето обикновено съдържа два-три пъти по-малко кофеин от чая. При някои хора пиенето на кафе предизвиква лошо храносмилане и пречи на съня. Те могат да преминат към чай.

"Чаят има по-малко кофеин от кафето."


3) Чаят може да намали риска от инфаркт и инсулт. Пиенето на чай може да възпрепятства запушването на Вашите артерии. Шестгодишно проучване, проведено в Холандия, е показало, че приема на определен чай 2-3 пъти дневно е довел до 70% намаление на риска от фатален сърдечен удар, спрямо хора, които не са пили чай.


4) Чаят предпазва костите Ви. Не само млякото може да бъде полезно за костите. В проучване са сравнявани хора, които пият чай от повече от десет години с такива, които не пият чай. Резултатие са ясни и красноречиви в полза на пиещите чай.


5) Чаят е отговорен за Вашата усмивка. Някои хора твърдят, че захарта в чая може да увреди зъбите. Това, разбира се, може да бъде избегнато с добра орална хигиена. Да не забравяме обаче, че в чая се съдържа флуорид и танини, които могат да ни предпазят от плаката.


6) Чаят укрепва имунната система. Пиенето на чай може да помогне на имунната Ви система да се пребори с инфекция.


7) Чаят може да ни предпази от рак. Благодарение на полифенолите (антиоксидантитеоткрити в чая), чаят притежава противотуморен ефект. Макар и данните да са неубедителни, съществуват достатъчно данни за ползите му.


8) Чаят помага да сме хидратирани. Нека направим сравнение с кафето. По-високото съдържание на кофеин ще доведе до по-често уриниране. Това се дължи на диуретичното действие на кофеина. Това може да представлява проблем за водно-електролитния баланс на тялото. Тук по-ниското съдържание на кофеин на чая ще е решаващ за избора ни. И в двата случая, трябва да имате предвид, че приемът на течности е от особено голямо значение за Вашето тяло.


9) Чаят не съдържа калории, освен в случаите, в които сме използвали подсладител или мляко. В случай, че не си подслаждаме чая, може да консумираме по 250 калории по-малко на ден. Това може да доведе до 400 грама намалено тегло на седмица.


10) Чаят подобрява метаболизма. Много хора се оплакват от бавен метаболизъм и неспособност да отслабнат. Доказано е, че зеленият чай подобрява метаболизма и по този начин може да изгаряте по 70-80 калории само чрез пиенето на чай. Изчислено за година напред, това може да са няколко килограма по-малко. Разбира се, 15-минутна разходка всеки ден също изгаря калории.