Безплатна доставка при поръчка над 70лв. (до 1кг.)
Кошница (0) 0,00 лв.

Микроелементите са химични елементи, от които тялото се нуждае в малки количества. Дори в малки дози микроелементите могат да имат мощен ефект върху здравето – те влияят на растежа, кръвообразуването, размножаването и т.н. Препоръчителната дневна доза за повечето витамини и минерали е 800 до 1200 милиграма на ден, а за микроелементите тя е между 0,2 милиграма и 15 милиграма на ден, в зависимост от конкретния микроелемент. Излишъкът или недостигът на микроелементи в организма води до нарушения в обмяната на веществата в тялото.

Кои са най-разпространените микроелементи, какво е въздействието им върху организма и как можем да си ги набавим?

ЦИНК – Изключително важен е за растежа, апетита, развитието на тестисите, цялостното състояние на кожата, умственото развитие, заздравяването на рани и правилното функциониране на имунната система. Цинкът е необходим за протичането на множество биохимични реакции в организма, включително метаболизма на въглехидратите, мазнините и протеините. Без постоянно присъствие на цинк в тялото, раните ви трудно биха заздравявали. Богат източник на цинк са пшеницата, сусамът, макът и горчицата.

Излишъкът или недостигът на микроелементи в организма води до нарушения в обмяната на веществата в тялото.

МЕД - Този микроелемент е незаменим за здравето и играе важна роля за образуването на хемоглобина, абсорбцията и усвояването на желязо, регулирането на сърдечния ритъм и кръвното налягане, укрепване на кръвоносните съдове, костите, сухожилията и нервите. Мед може да „похапнете“ с ядки, черен дроб, зърнени култури и бъбреци.

ФЛУОР - Този микроелемент е необходим, за да бъдат зъбите и костите ви здрави. Той помага за формиране на зъбния емайл и увеличава здравината на костите. Флуорът се добавя към питейната вода, което намалява проблемите със зъбните кариеси на населението с 40-60%.

МАНГАН - Той е от съществено значение за формирането и поддържането на костите, хрущялите и съединителната тъкан. Манганът допринася за синтеза на протеини и генетичен материал и помага за синтезирането на енергия от храната. Манганът е необходим за нормалното развитие на скелета и спомага производството на половите хормони. Ще откриете мангана в канелата, джинджифила,черния пипер, магданоза и още много други подправки.