Безплатна доставка при поръчка над 70лв. (до 1кг.)
Кошница (0) 0,00 лв.

Непрестанно чуваме по медиите думата „антиоксиданти”. Те се съдържат в кремовете ни за ръце, в сокове от екзотични плодове и в куп други неща, които се поместват в рубриката „Реклама” по телевизията. Но знаем ли всъщност какъв е смисълът, скрит зад думата „антиоксидант”

Антиоксидантите са вещества, които неутрализират свободните радикали в нашия организъм. А какво тогава са свободните радикали? Свободните радикали са високоактивни молекули, образувани в организма ни, които могат да намалят функцията на някои негови структури. Именно затова приемането на антиоксиданти е от изключително голямо значение за доброто функциониране на нашия организъм.

Съвсем логично е сега да се запитаме откъде можем да си набавим тези така полезни антиоксиданти? Първият зеленчук, който си струва да се отбележи е доматът. Повече от 65% от неговото хранително съдържание е съставено от вещества с антиоксидантна активност. На базата на това дори през 2005 година в Америка излиза твърдението, че пиенето дори на една чаша доматен сок седмично може значително да намали риска от развиване на рак на простата при мъжете.

Антиоксидантите са вещества, които неутрализират свободните радикали в нашия организъм.

Още един зеленчук с високо антиоксидантно съдържание е морковът. Богат на така познатите витамин А, алфа- и бета-каротен, той също е един от хранителните продукти, които трябва да присъстват на нашата трапеза.

Чушките, пък са богати на антиоксидантите лутеолин и апигенин. Разбира се интересното тук не се крие в имената на тези вещества, ами в тяхното действие. В момента те усилено се проучват, като в лабораторни условия лутеолинът показва силна активност при предотвратяването на рак на кожата. Колкото до апигенина – изследванията сочат, че той повлиява изключително добре върху възстановяването на нервите. Именно затова в бъдеще се очаква той да стане едно от водещите вещества в борбата с невродегенеративните заболявания, каквато е й болестта на Алцхаймер.

Не бива, разбира се, да забравяме и добре познатите по нашите географски ширини ябълки, грозде и сливи. Богати на антиоксидантите катехини, те доказано намаляват отлагането на плаки по кръвоносните съдове. Затова и те от дълги години се считат за основно средство при предотвратяването на атеросклероза.

И като за финал, трябва да споменем и виното, което като производно на гроздето, също има предпазващо действие върху кръвоносните съдове. Разбира се, виното задължително трябва да се консумира с мярка, но за щастие при другите изброени антиоксидант-съдържащи продукти такова ограничение няма – колкото повече, толкова по-добре!