Безплатна доставка при поръчка над 70лв. (до 1кг.)
Кошница (0) 0,00 лв.

Австралиец е дарявал плазма на всеки 3 седмици в продължение на 60 години и така е спасил живота на над 2 милиона бебета заплашени от патологична несъвместимост с резус-фактора на майките си. Това е станало възможно благодарение на уникалните антитела в кръвта на 78-годишния мъж. Кръвта му съдържа антитяло, което се използва за създаването на Анти-Д инжекцията, която рутинно се използва за предпазване на кръвта на новороденото дете с резус-позитивни кръвни клетки от атаките на кръвта на резус-отрицателната му майка.

Когато е бил на 14 години, животът на героя на историята, Джеймс Харисън, е бил спасен от крайно необходимо кръвопреливане. По това време хиляди бебета са загивали заради несъвместимост на техния резус-фактор с този на майките им. Но лекарите скоро откриват, че кръвта на Харисън съдържа особен вид антитела, за които се знаело, че пречат на майчиния организъм да произведе антитела срещу кръвните клетки на бебето. Така през шейсетте години те се заемат със създаването на Анти-Д инжекцията, която днес рутинно се използва за спасяването на хиляди детски животи.

Понеже такива донори са изключително редки, те носят огромна морална отговорност. Реално всяка използвана в Австралия Анти-Д инжекция от въвеждането на технологията до ден днешен е произведена от кръвната плазма на г-н Харисън.

Когато е бил на 14 години, животът на героя на историята, Джеймс Харисън, е бил спасен от крайно необходимо кръвопреливане.

Учените все още не са напълно наясно, защото някои пациенти имат подобни тела, а повечето не, но предполагат, че причината за това е кръвопреливането, което Харисън е получил преди повече от 60 години. Те се надяват скоро да намерят нови австралийски донори предвид напредващата възраст на този реален супергерой.