Безплатна доставка при поръчка над 70лв. (до 1кг.)
Кошница (0) 0,00 лв.

Анализ на над един милион души, отнел близо две десетилетия разкрива, че месецът, през който сме родени оказва значително влияние върху здравните ни рискове. Проучването убедително демонстрира, че рискът от развитие на определени болести може да бъде сериозно повлиян от сезонът, през който сме се появили на този свят.

Все пак водещият автор на проучването, Николас Татонети, подчертава, че е важно да не се плашим от тези резултати, защото, въпреки че асоциацията е значителна, цялостният риск остава нисък. Рискът свързан с рождената дата е по-скоро второстепенен в сравнение с други по-сериозни фактори като диета и спортни навици.

Учените от Университета в Колумбия са изследвали връзката между месеца на раждане и рискът от болест при 1,7 милиона души, които са посетили Пресвитерианската болница в Ню Йорк между 1985 и 2013. Като са проследили над 1600 болести са идентифицирали 55, при които съществува връзка с месеца на раждане.

За 39 от тези болести вече се предполагаше, че съществува връзка между риска от развитието им и рождената дата.

За 39 от тези болести вече се предполагаше, че съществува връзка между риска от развитието им и рождената дата. Новото проучване добавя нови 16 диагнози към списъка. Например, ако сте родени през Март имате завишен риск от застойна сърдечна недостатъчност. Сред останалите рискове децата родени през Юли и Октомври имат по-висок риск от астма, докато тези родени през Ноември - от хиперкинетично разстройство.

Местоположението и сезонът на раждане са важни. Подобно проучване проведено в Дания демонстрира, че същите заболявания бележат пик не през същите месеци, както в Ню Йорк, а през месеците, през които количеството на слънчевите лъчи е подобно.

Никой не е напълно сигурен какво се крие зад тези наблюдения. Вероятно става дума за някакъв фактор на средата, на който бебетата са изложени непосредствено след раждането или по време на бременността. Учените се надяват, че чрез установяването на причините за описаните феномени ще успеят да научат повече за самите болести и как да се предпазим от тях.