НИКОРЕТ КЛИЪР 10мг./15мг./25мг./16ч. трансдермален пластир 7бр. | NICORETTE CLEAR 10mg/15mg/25mg/16h transdermal patch 7s
Кат. №
9115

Наличност: В наличност

Лечение на тютюнева зависимост при възрастни, за облекчаване на симптомите на отнемане на никотин, включително силното желание за пушене по време на опит за отказване.

чети още
0,00 лв.
Поръчай по телефон 0886 305 000

* Задължителни полета

Описание

Детайли

ИМЕ: НИКОРЕТ КЛИЪР 10 / 15 / 25 mg/16 часа трансдермален пластир
NICORETTE CLEAR 10 / 15 / 25 mg/16 h, transdermal patch


АКТИВНА СЪСТАВКА: Никотин (Nicotine)

 

Листовка: информация за потребителя

Прочетете внимателно цялата листовка тъй като тя съдържа важна за Вас информация.
НИКОРЕТ КЛИЪР се отпуска без лекарско предписание. Въпреки това, за да получите най-добри резултати от лечението, Вие трябва внимателно да спазвате инструкциите за употреба на НИКОРЕТ КЛИЪР.
Запазете тази листовка. Може да се наложи да я прочетете отново.
Ако се нуждаете от допълнителна информация или съвет, попитайте Вашия фармацевт.
Вие трябва да потърсите лекарска помощ, в случай че не можете да се въздържите от пушене след 6 месеца лечение с НИКОРЕТ ИНВИЗИПЕЧ.
Ако някоя от нежеланите лекарствени реакции стане сериозна, или забележите други, неописани в тази листовка нежелани реакции, моля уведомете Вашия лекар или фармацевт.

В тази листовка:
1. Какво представлява НИКОРЕТ КЛИЪР и за какво се използва
2. Преди да започнете лечение с НИКОРЕТ КЛИЪР
3. Как да приемате НИКОРЕТ КЛИЪР
4. Възможни нежелани реакции
5. Как да съхранявате НИКОРЕТ КЛИЪР
6. Допълнителна информация

1. КАКВО ПРЕДСТАВЛЯВА НИКОРЕТ КЛИЪР И ЗА КАКВО СЕ ИЗПОЛЗВА
НИКОРЕТ КЛИЪР принадлежи към групата лекарства, използвани за преустановяване на пушенето като никотин-заместваща терапия (НЗТ).
НИКОРЕТ КЛИЪР се използва за лечение на тютюнева зависимост при пушачи, мотивирани да оставят цигарите, като свежда до минимум необходимостта от запалване на цигара и намалява трудностите, които изпитват пушачите, когато се опитват да прекратят пушенето (напр. главоболие, безсъние, тревожност).
Когато спрете пушенето, организмът ви не получава никотин от тютюна и поради това може да изпитате неприятни усещания, наречени абстинентен синдром. С помощта на чист (терапевтичен) никотин от НИКОРЕТ КЛИЪР вие може да избегнете тези неприятни синдроми.
НИКОРЕТ КЛИЪР трансдермален пластир не съдържа живото-застрашаващи вещества като катран и въглероден моноксид, които се намират в цигарения дим. НИКОРЕТ КЛИЪР съдържа никотин в чиста форма, резорбиращ се от кожата в продължение на. 16 часа, и замества никотина, които пушачът би погълнал от цигарения дим.
Съвет и поддръжка обикновено увеличават успеха.

Ако е възможно, прилагайте НИКОРЕТ КЛИЪР като част от програма за прекратяване на тютюнопушенето.

2. ПРЕДИ ДА ЗАПОЧНЕТЕ ЛЕЧЕНИЕ С НИКОРЕТ КЛИЪР
Не използвайте НИКОРЕТ КЛИЪР

 • ако сте алергични (свръхчувствителни) към никотин или към някоя от другите съставки на НИКОРЕТ КЛИЪР.

Вземете специални предпазни мерки при приложение на НИКОРЕТ КЛИЪР:

 • ако сте имали сериозно сърдечно-съдово събитие или сте били приети в болница със сърдечно-съдови оплаквания през предшестващите 4 седмици (запушване на периферни артерии, заболявания на мозъчните кръвоносни съдове, нестабилна стенокардия или сърдечна недостатъчност, байпас);
 • ако имате тежко чернодробно или бъбречно заболяване;
 • ако имате остра стомашна или дуоденална язва;
 • ако имате диабет, защото при пациенти с диабет преустановяването на пушенето може да доведе до необходимост от по-ниски нива инсулин;
 • ако имате нелекувана хипертиреоза (повишена функция на тироидната жлеза или феохромоцитом);
 • ако имате псориазис, хроничен дерматит или уртикария, не прилагайте НИКОРЕТ КЛИЪР върху засегнатите участъци.


Чистият никотин под формата на трансдермални пластири е по-малко вреден от тютюнопушенето.
Млади хора под 18-годишна възраст трябва да използват НИКОРЕТ КЛИЪР само по лекарска препоръка.
НИКОРЕТ КЛИЪР не трябва да се използва от непушачи.

Употреба на други лекарства
Моля, информирайте вашия лекар или фармацевт, ако приемате или сте приемали наскоро други лекарства, включително и такива, които не са ви били предписани.
Това е особено важно, когато употребявате теофилин, такрин, клозапин, ропинирол, флекаинид или пентазоцин.

Бременност и кърмене
Посъветвайте се с Вашия лекар или фармацевт преди употребата на което и да е лекарство.
Никотинът преминава в плода и засяга дихателните му движения и кръвообращението. Ефектът върху кръвообращението зависи от дозата.
Бременните пушачки трябва винаги да се съветват да спрат пушенето без употреба на никотин-заместваща терапия. В случай на неуспех при силно зависимите бременни пyшaчки НИКОРЕТ КЛИЪР трябва да се използва само след консултация с медицински специалисти.
Никотинът преминава в кърмата в малки количества, които може да засегнат кърмачето дори в терапевтични дози. НИКОРЕТ КЛИЪР не трябва да се използва от кърмещи пушачки. Ако се нуждаете от НЗТ, за да ви помогне да оставите цигарите, количеството, което бебето може да получи, е значително по-малко и вредата е по-малка. Най-добре е да използвате продукти за НЗТ, които се приемат непосредствено (т.е. не пластири, a Nicorette Gums или Microtabs), като се опитвате да ги вземете веднага след кърменето, а не през двата часа преди него.

Шофиране и работа с машини
Не се наблюдават ефекти върху способността за шофиране или работа с машини.

3. КАК ДА ПРИЕМАТЕ НИКОРЕТ КЛИЪР
Деца и юноши
НИКОРЕТ КЛИЪР не трябва да се прилага при лица под 18-годишна възраст без препоръка от медицински специалист. Опитът с лечение на тази възрастова група с НИКОРЕТ КЛИЪР е ограничен.

Възрастни и пациенти в старческа възраст
Лечението с НИКОРЕТ КЛИЪР обикновено продължава 12 седмици.
В деня на започване на лечението вие трябва да сте спрели напълно пушенето, така че последната цигара е в деня преди залепване на пластира върху кожата. Не пушете по време на лечение.
Лечението се започва с пластирите с по-висока доза и след това постепенно се преминава към пластири с по-малки количества никотин.
Лечението с пластира имитира флуктуациите на никотина при пушачите през деня, като по време на сън никотин не постъпва. Дневното лечение с никотиновия пластир не води до нарушенията на съня, наблюдавани при приложение на никотин по време на сън.
Пушачи с висока зависимост (Тест на Fagerstrom за никотинова зависимост > 6 или пушене на > 20 цигари дневно) трябва да започнат лечението от Стъпка 1 с пластира от 25 mg/16 часа, като прилагат по един пластир в продължение на 8 седмици.
След това трябва да се започне постепенното прекратяване на употребата на пластирите - Стъпка 2. Трябва да се прилага по един пластир от 15 mg/16 часа всеки ден в продължение на 2 седмици, последвано от един пластир от 10 mg/16 часа дневно за 2 седмици.
Пушачите с ниска зависимост започват от Стъпка 2 (15 mg/16 часа) в продължение на 8 седмици и намаляват дозата до Стъпка 3 (10 mg/16 часа) през последните 4 седмици.Обикновено, употребата на НИКОРЕТ КЛИЪР за повече от 6 месеца не се препоръчва, но някои хора може да се нуждаят от по-продължително лечение, за да избягнат подновяването на навика за пушене.

Как да се прилага НИКОРЕТ КЛИЪР?
Пластирът трябва да се прилага веднъж дневно върху чист и сух неувреден участък от кожата на бедрото, мишницата или гръдния кош. За да се избегне кожно дразнене, тези участъци трябва да се сменят всеки ден, като едно място не трябва да се използва в последователни дни.
НИКОРЕТ КЛИЪР трябва да се притисне към кожата сутрин и да се отстрани преди лягане. Периодът на резорбция е 16 часа, така че нуждата от пушене се покрива и сънят не се нарушава.

Не е необходимо да махате пластира, когато си вземате вана или душ.

 1. Измийте ръцете си преди прилагане на пластира.
 2. Отворете отстрани торбичката с ножици, както е показано. Изберете чист, сух, неувреден участък от кожа без косми, като бедрото, мишницата или гръдния кош.
 3. Махнете една част от сребристата алуминиева подложка, колкото е възможно повече. Избягвайте да пипате лепливата повърхност на пластира с пръсти, колкото е възможно повече.
 4. Приложете внимателно лепливата част от пластира върху кожата и махнете останалата част от сребристата алуминиева подложка.
 5. Притиснете пластира здраво върху кожата си с дланта или върха на пръстите си.
 6. Разтрийте силно с пръстите си краищата, за да може пластирът да залепне здраво.


Употребата на кожни масла или талк може да попречат на доброто залепване на пластира.
След отстраняването им, употребените пластири трябва да се изхвърлят внимателно. Пластирът не трябва да остава върху кожата по време на нощния сън.
Ако забравите да отлепите пластира през нощта, може да продължите лечението на сутринта, като махнете стария пластир и приложите новия - без никакво прекъсване.

Ако приложите повече от необходимата доза никотин
Предозиране може да се получи, ако сте пушач с ниска степен на зависимост, може да се предизвика при употреба на един пластир НИКОРЕТ КЛИЪР и едновременно пушене или при прилагане на допълнителни средства за прекъсване на тютюнопушенето.
Симптомите на предозиране са симптоми на остро никотиново отравяне и включват гадене, слюноотделяне, коремна болка, диария, изпотяване, главоболие, замайване, нарушен слух и подчертана слабост. При високи дози тези симптоми може да се последват от хипотензия (понижено кръвно налягане), внезапна слабост, аритмии, затруднения в дишането, депресия, циркулаторен колапс и генерализирани гърчове.
Дози никотин, които се понасят нормално от възрастни пушачи по време на лечението, може да предизвикат тежки симптоми на отравяне при малки деца, като може дори да доведат до тяхната смърт.
Моля, имайте предвид, че употребените пластири може все още да съдържат остатъчни количества никотин, които може да са вредни за децата. Поради това съхранявайте употребяваните пластири на място, където децата не могат да ги стигнат.

Какво да се прави при предозиране:
Ако сте приложили повече от препоръчваната доза НИКОРЕТ КЛИЪР, оставили сте пластира твърде дълго или сте пушили по време на употребата на НИКОРЕТ КЛИЪР, или ако дете е било в контакт с пластира, може да се получи гадене, слюноотделяне, коремна болка, диария, изпотяване, главоболие, замайване, нарушен слух или слабост. Незабавно уведомете лекуващия си лекар или се свържете със спешното отделение на най-близката болница.

Ако имате още въпроси относно употребата на този продукт, моля попитайте лекуващия си лекар или фармацевта.

4. ВЪЗМОЖНИ НЕЖЕЛАНИ РЕАКЦИИ
Както всички лекарства, НИКОРЕТ КЛИЪР може да предизвика нежелани реакции, въпреки че не всеки ги получава.
НИКОРЕТ КЛИЪР може да предизвика нежелани реакции, подобни на тези, свързани с никотин, приложен по друг начин, като те зависят от дозата.
Леки кожни реакции възникват предимно през първите седмици на лечение.
Другите нежелани ефекти са описани по-долу.

Чести случаи: Главоболие, световъртеж, гадене и повръщане, еритем, сърбеж, оток.

Нечести случаи: Сърцебиене, уртикария.

Много редки случаи: Обратимо предсърдно мъждене.

Някои симптоми (замайване, главоболие и безсъние) може да са свързани със симптомите на отнемане.
След въздържане от пушене може да се наблюдава повишена честота на афтозни язви, но връзката с никотиновото лечение е неясна.

Ако някой от нежеланите ефекти стане сериозен или ако забележите нежелани ефекти, които не са споменати в тази листовка, моля кажете на лекуващия си лекар или фармацевта.

5. КАК ДА СЪХРАНЯВАТЕ НИКОРЕТ КЛИЪР
Съхранявайте лекарството на места, където децата не могат да го стигнат и да го видят.
Съхранявайте под 25 ºС.
Не употребявайте НИКОРЕТ КЛИЪР след датата на изтичане на срока на годност, отбелязана върху пликчето с пластира и картонената опаковка. Срокът на годност отговаря на последния ден от посочения месец.

6. ДОПЪЛНИТЕЛНА ИНФОРМАЦИЯ
Какво съдържа НИКОРЕТ КЛИЪР
Активното вещество е: никотин.

НИКОРЕТ КЛИЪР 25 mg/16 часа
Един пластир съдържа 39,37 mg никотин, от който се освобождава 25 mg никотин за 16 часа.

НИКОРЕТ КЛИЪР 15 mg/16 часа
Един пластир съдържа 23,62 mg никотин, от който се освобождава 15 mg никотин за 16 часа.

НИКОРЕТ КЛИЪР 10 mg/16 часа
Един пластир съдържа 15,75 mg никотин, от който се освобождава 10 mg никотин за 16 часа.

Другите съставки са: средноверижни триглицериди, основен бутилиран метакрилатен кополимер, филм от полиетилентерефталат (PET), акрилен адхезивен разтвор, калиев хидроксид, кроскармелоза натрий, алуминиев ацетилацетонат, силиконизирана освобождаваща PET подложка, алуминизирана от едната страна, печатарско мастило.
НИКОРЕТ КЛИЪР (всички количества на активното вещество) не съдържа никакъв продукт от животински произход.

Как изглежда НИКОРЕТ КЛИЪР и какво съдържа опаковката
НИКОРЕТ КЛИЪР е бежов, полупрозрачен правоъгълен трансдермален пластир с надпис със светло бежово мастило. Той се състои от горен слой, среден слой, съдържащ никотина, и леплив слой, който влиза в контакт с кожата, като този слой съдържа също алуминизирана подложка.
Всеки пластир е опакован в ламинирано фолио, състоящо се от хартия, PET филм и алуминиев акрилнитрил кополимер.
Пластирите с фолиото са сложени в картонена кутия заедно с листовка за пациента.
Картонени кутии със 7, 14 или 28 трансдермални пластира.
Не всички опаковки може да са на пазара.

Притежател на разрешението за употреба:
McNeil АВ, Швеция.

Производител:
LTS Lohman Therapie-Systeme AG, Германия;
McNeil AB, Швеция.


Допълнителна информация

Допълнителна информация

Марка Nicorette
Производител: LTS Lohmann Therapie-systeme AG
Страна производител: Германия
ATC Код N07BA01
Активна субстанция Nicotine
Какво е действието на лекарството Помага за отказване от тютюнопушене
Лекарствена форма на прием: Пластир
Подходящо ли е за деца: Не е подходящо за деца
Прием: Виж листовката.
Кратка характеристика: SPI_nicorette-clear-patch-10-15-25mg-16h-khp.pdf
Листовка: PI_nicorette-clear-patch-10-15-25mg-16h-lp.pdf
Мнения

Напишете своето собствено мнение

Ревю за продукта: НИКОРЕТ КЛИЪР 10мг./15мг./25мг./16ч. трансдермален пластир 7бр. | NICORETTE CLEAR 10mg/15mg/25mg/16h transdermal patch 7s