Инхалери за борба с астмата. След като използвам инхалера си срещу астма в устата ми остава странен вкус. Има ли проблем да пия вода веднага

06.07.2020

Може да изплаквате устата си с вода или да пиете, например, мляко или безалкохолна напитка, за да премахнете вкусът, който инхалерът оставя в устата. Препоръчва се да изплаквате устата си веднага след употребата на инхалер срещу астма, не само за да премахнете остатъчния вкус, но и, за да предотвратите развитието на орална гъбична инфекция. Можете да изплаквате устата си с вода или да пиете, например, мляко или безалкохолна напитка, за да премахнете вкусът, който инхалерите понякога оставят в устата.
 
Така или иначе, да усетите вкусът на инхалирания медикамент обикновено е индикатор за лоша техника на инхалиране. Правилната техника на инхалиране осигурява достигането на желаното количество медикамент до белите Ви дробове и минимално остатъчно количество лекарство в устата Ви.
 
Дори при правилна употреба, обаче, е важно да изплаквате устата си, когато използвате някои лекарства, наречени инхалационни кортикостероиди (ИК) - например фликсотид (флутиказон). Минималното количество медикамент, което може да остане в устата Ви, повишава риска от развитие на орални гъбични инфекции като млечката (орална кандидиаза). Проверете техниката си на инхалиране с помощта на лекаря или фармацевта си, за да минимизирате шанса за развитие на орална гъбична инфекция, и винаги внимателно прочитайте листовката на медикамента. Ако не сте сигурни дали е необходимо да изплаквате устата си след инхалиране на даден медикамент, е най-добре да попитате фармацевта си. 

Обратно към всички често задавани въпроси