Какво е тревожно разстройство?

09.08.2020

Тревожното разстройство включва голям брой психични отклонения, включително патологични тревога и страх. Повечето хора преживяват усещания за тревога или безпокойство многократно през живота си, но, когато тревогата стане прекомерна, и, започне да смущава ежедневния живот на човека, състоянието се приема за тревожно разстройство. 
 
Симптоми на тревожното разстройство
 
Сред по-леките симптоми са главоболие и усещане за безпокойство и нервност. По-тежките симптоми включват непрекъсната умора, болки в гърдите, сърцебиене, потене и замаяност. Някои хора имат симптоми на тревожно разстройство и депресия по едно и също време. Някои медицински състояния и приемат на някои лекарства могат да доведат до симптоми приличащи на тези на тревожното разстройство, затова е важно да обсъдите симптомите си с лекаря си. 
 
Потенциален лек
 
Мускулна релаксация, биофийдбек, медитация, психотерапия и промени в стила на живот, които намаляват стреса, могат да се окажат полезни при тревожното разстройство. Понякога тези методи работят толкова добре, че не е необходима друга терапия. Лекарства с рецепта и различни билкови препарати са достъпни в случаите, когато споменатите методи не са помогнали достатъчно.
 
Билкови препарати
 
Сред билковите препарати, които се използват при лечение на тревожно разстройство са кава-кава и валериан.
 
• Кава-кава: Кава-кавата се използва за облекчаване на безпокойство и подобряване на съня. Тъй като тя може да засили ефектите на алкохола, никога не ги съчетавайте. Дози от порядъка на 200 до 250 мг на ден се считат за безопасни и ефективни. Съществуват някои данни свързващи употребата на кава-кава с чернодробни увреждания, затова се препоръчва да се внимава при приложението й.
 
• Валериан: Валерианът е мек седатив. Страничните му ефекти са минимални, когато се употребява в препоръчтелните дози - 300 до 500 мг на ден.
 
Ефективността на тези билки не е доказана чрез медицински изследвания и ползите от употребата им не са сравнени с тези при употребата на лекарства с рецепта.
 
Лекарства без рецепта за борба с тревогата
 
За съжаление, не съществуват лекарства за лечение на тревожно разстройство, които се продават без рецепта.
 
Лекарства с рецепта срещу тревожност
 
Съществуват няколко вида лекарства с рецепта, които могат да помогнат на хора страдащи от тревожно разстройство. 
 
• Бензодиазепини: Лекарствата от тази група са най-често използваните за лечение на тревожно разстройство. Тяхното действие е в мозъка и те отпускат умът и тялото. Нитразепам (Radedorm), мидазолам (Dormicum), диазепам и други са примери за бензодиазпениви преапарати. Башият лекар трябва внимателно да Ви проследява, ако взимате някое от тези лекарства, защото те могат да предизвикат физическа зависимост. 
 
• Буспирон: Буспиронът (Buspar) е друго лекарство, което е много ефективно при борбата с тревогата и е по-малко вероятно да предизвика привикване и съответно абстинентни симптоми при спирането му. Обикновено се приема два пъти на ден - сутрин и вечер.
 
• Антидепресанти: Антидепресанти като амитриптилин (Valeant, Zentiva), флуоксетин (Prozac, Biflox и др.), венлафаксин (Alventa и др.), пароксетин (Paroxat, Rexetin и др.) и сертралин (Sertiva, Zoloft и др.) също се използват за лечение на тревожно разстройство и са най-ефективни при хора със съчетание на симптоми на депресия и тревожно разстройство. 

Обратно към всички често задавани въпроси